Delavnica v gozdu

Navkljub nekoliko nižjim temperaturam smo petkovo delavnico, 21.5.2017, ki je potekala v okviru programa Osnovna šola za odrasle, izvedli v skladu z načrtom. Učilnico smo tokrat zamenjali za gozd. Ob pomoči učiteljice Blanke Rončelj smo se z udeleženci programa povzpeli na bližnji hrib na območju Portovala.

Čeprav smo se vsi že večkrat podali v gozd, so nam mnoga vprašanja o gozdu ostala neodgovorjena. Tokrat smo poskušali odgovoriti na vprašanje: »Kaj je gozd?« Spoznali smo številne drevesne in živalske vrste, ki rastejo in prebivajo v gozdu. Poskušali smo ugotoviti, katere živali so v gozdu pustile svoje sledi in prešteli branike ter ocenili starost posekanih dreves.

Udeleženci višjih razredov so poskušali odgovoriti na vprašanje: »Kako izmeriti višino stoječega drevesa in izračunati njegovo prostornino?« Napotke za rešitev praktične matematične naloge so dobili pri učiteljici Blanki. Ta jim je predstavila metodo razmerji, s pomočjo katere so udeleženci izmerili višino drevesa. Z opazovanjem so ugotovili, da je deblo drevesa zelo podobno valju, zato so za izračun prostornine drevesa, uporabili formulo za izračun prostornine valja. Naučili so se tudi, da za 1 tono papirja potrebujemo 4,5 kubičnih metrov lesa.

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media