Motivacijske delavnice v naseljih v okviru projekta UVRVIZ II, julij 2012

Delavnice v naseljih Ob potoku, Otočec in Žabjak

V juliju in avgustu se v romskih naseljih Ob potoku, Otočec in Žabjak odvijajo motivacijske delavnice. Potekajo v dopoldanskem času od 9.00 do 12.00 ure. Namenjene so romskim staršem in njihovim otrokom.

V prvi delavnici so otroci in njihovi starši spoznavali različne poklice, prednosti posameznih poklicev ter izvedeli, kako lahko pridobijo različne poklice. Z različnimi didaktičnimi igricami so spoznavali pripomočke, ki so potrebni pri opravljanju posameznih poklicev. Za konec so se s pomočjo staršev pomerili v izdelavi lutk na kuhalnici. Vsak otrok je izdelal po eno lutko, ki je predstavljala določen poklic. Tako so nastali policisti, vrtnarji, šivilje, frizerke in kuharji.

 

Udeleženci so se v naslednji delavnici učili spretnosti šivanja. S skupnimi močmi smo izdelali krila, torbice pa tudi lutke iz blaga za najmlajše. Udeleženci so se najprej naučili osnovnih šiviljskih prijemov, tisti bolj spretni pa so se preizkušali v raznih tehnikah šivanja. Nastali so ogleda vredni izdelki.

 

 

Slednja tema delavnic je bila spoznavanje dveh poklicev hkrati, in sicer poklica kozmetičarke in frizerke. Udeleženci, predvsem udeleženke, so se učili spretnosti ličenja, urejanja nohtov in friziranja. Sprva so bile udeleženke zelo zadržane, ko pa smo prebili led je zanimanje kar raslo. Najbolj jih je zanimala nega nohtov in las. Glede ličenja svojega obraza pa so bile še dokaj zadržane. Kljub temu nam jih je uspelo pregovoriti, da so si očistile obraz s čistilnim sredstvi. Ob enem smo se pogovarjali tudi o pomenu osebne higiene.

Tudi otroci so z zanimanjem opazovali odrasle. Da smo potešili njihove želje po urejanju las, je vsaka deklica dobila rožico v lase, fantje pa »irokezo«.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media