Možen tudi študij na daljavo

27.8.2018

»Sem zaposlena, imam dva otroka – osnovnošolca in veliko željo po učenju in študiju. Končano imam peto stopnjo izobrazbe. Do sedaj se za študij še nisem odločila, saj bi težko uskladila službo, družino in študij. Delam namreč v izmenah in tudi ob sobotah. Tako praktično ni možnosti, da bi lahko redno obiskovala predavanja. Poleg tega pa ne živim v mestu. Tudi če bi uskladila čas za obiskovanje predavanj, bi veliko časa porabila za vožnjo. Zanima me, ali obstaja še kakšna druga možnost za pridobitev visokošolske izobrazbe. Slišala sem tudi za obliko študija, kjer lahko študiraš samostojno, doma. Prosim za več informacij v zvezi s tem in kakšne možnosti, če sploh so, obstajajo v Novem mestu.«

 

Strinjam se z vami, da je številnim obvezam, ki jih imate v življenju, težko dodati še študij. Za uspešno opravljanje študijskih obveznosti v visokošolskem ali univerzitetnem programu pa je obiskovanje predavanj skorajda nuja, kar pa seveda vzame veliko časa, še posebno, če se morate v izobraževalno organizacijo voziti od daleč. Vendar pa razvoj družbe in tehnologije zahteva, da se vse več ljudi izobražuje ob delu.

V svetu je že precej let razvita oblika študija, ki vam omogoča, da si čas in prostor vašega lastnega učenja oziroma študija organizirate po svoje, prav tako si sami narekujete tempo napredovanja. Gre za spletno učenje oziroma študij na daljavo, ki pa tudi pri nas ni več nobena novost. Poleg formalnih pogojev za vpis v študijski program na daljavo, je vse, kar potrebujete, le osebni računalnik in dostop do interneta, bodisi doma, v službi, v šoli, knjižnici… Vam je prepuščena lastna izbira časa učenja in tempo napredovanja skozi učne vsebine. Odločite se torej sami, kdaj in kako hitro se boste učili. Prav tako postane geografska lokacija nepomemben dejavnik pri vašem študiju. Največja razlika s klasičnimi oblikami študija je ta, da s profesorji komunicirate na daljavo, preko elektronske pošte, video konference.  Seveda morate biti pri tem zelo samostojni, kajti nihče vas ne prisili, da v nekem časovnem roku predelate učno vsebino in se pripravite za izpit.

Študij na daljavo je možen po več višješolskih in visokošolskih programih, ki jih izvajajo različna izobraževalna središča. Naj naštejem le nekaj najbolj znanih: Doba – izvajajo programe: Poslovanje, Marketing, družbeni mediji in odnosi z javnostmi, Poslovanje in upravljanje v turizmu, Menedžment v sociali in izobraževanju, Erudio – izvajajo programe: Velnes, Informatika, Gostinstvo in turizem, Gradbeništvo, Kozmetika, Ekonomist, Logistično inženirstvo, Organizator socialne mreže, Varstvo okolja in komunala, Strojništvo, Mehatronika, FINI – izvajajo program: Strojništvo ter nekateri drugi izvajalci. Da bi vam lažje povedala glede določenega programa, bi morala točno vedeti, kaj vas zanima. Glede na vaše zanimanje za določen program lahko najdete več informacij na internetu; vse informacije, povezane z izobraževanjem in učenjem odraslih pred vključitvijo v izobraževanje, pomoč pri organizaciji in pomoč pri učenju med samim izobraževanjem in po končanem izobraževanju pa brezplačno nudi tudi Svetovalno središče Novo mesto. Lahko nas obiščete osebno, najdete nas v prostorih RIC-a Novo mesto, Topliška cesta 2, ali pa svetovalko Katjo pokličete po telefonu 040 439 745 oziroma kontaktirate po elektronski pošti katja.volf@ric-nm.si. Veseli bomo vašega vprašanja.