Udeleženci OŠO v praksi preizkusili igro Romonopoly

Tokrat je udeležence Osnovne šole za odrasle čakala posebna delavnica, ki ni bila namenjena ustvarjanju. V tihem pričakovanju, da bodo dokončali hišico iz vžigalic, jih je na mizah pričakala igralna škatla Romonopolija.

»Kaj naj s tem, saj nismo v vrtcu, da se bomo igrali?« se jim je podilo po glavi.

Vodja Osnovne šole za odrasle na novomeškem RIC-u, Stanislava Papež, je v uvodnem delu predstavila projekt z naslovom Finančna pismenost za Rome ali Finally. Le-ta pripomore k boljšemu ravnanju z denarjem, mišljeno je predvsem kako naj bi Romi gospodarno ravnali s svojim denarjem, kako bi modro kupovali, razporejali in varčevali denar. Program finančnega opismenjevanja poteka v nekaj korakih.

In prvi današnji korak je bil namenjen igri Romonopoly, ki ima osnovo v igri monopoli, ki pa je prirejena vsakdanjim situacijam Romov, ko se srečajo s porabo denarja. Skozi igro so udeleženci osnovne šole za odrasle doživljali trenutke vsakdanjega življenja, ko se znajdejo pred dejstvom, da ne plačujejo redno zdravstvenega zavarovanja, da je mogoče strošek namenjen cigaretam, razvedrilu, ki ga porabijo na mesec previsok in da je na parceli, ki so jo kupili, pametno postopoma postaviti hišo.

Slišati je bilo veliko smeha, jamranja, držanja za glavo in sočnih komentarjev. Čas dveh ur igranja je hitro minil. Čez teden dni nas čakajo novi, sicer le igrani, finančni izzivi. Pa vseeno, skozi igro v realnost. Skozi Romonopoly v vsakdanje življenje, ki se vedno vrti okoli denarja.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media