Večopravilnost - škoda ali korist?

Ali se vaše jutro začne tako, da ob zajtrku odgovarjate na elektronsko pošto, se vmes s sodelavcem dogovorite za pomemben sestanek, otrokom pripravite oblačila in jih pospremite v šolo, nato pa v službi ob opravljanju delovnih nalog že razmišljate kaj vse morate postoriti popoldne, da ne bo zmanjkalo dneva? Ko skušamo biti večopravilni, dejansko ne delamo več kot ene zadeve naenkrat, le zelo hitro preklapljamo med njimi. In to preklapljanje izčrpava. Porablja isto energijo v možganih, ki je potrebna za osredotočenost na eno opravilo.

Daniel Levitin, profesor vedenjske nevroznanosti na Univerzi McGill razlaga učinke večopravilnosti  na biološko stabilnost: “Za preklapljanje plačamo biološko ceno, ki pod črto pomeni, da se počutimo utrujene veliko hitreje, kot če bi ohranili pozornost na eni sami zadevi. Ljudje, ki padejo v past večopravilnosti, več jedo in uživajo več kofeina. Pogosto pa je tisto, kar v resnici potrebujete le odmor in ne kofein. Če si vsakih nekaj ur ne privoščite odmora, dodatni kofein ne doda prav nobene vrednosti delovanju vaših možganov.”

Znanstvene raziskave dokazujejo, da ljudje, ki nekajurno delo prekinjajo z rednimi 15-minutnimi odmori, na koncu naredijo več, pravi Levitin. A ti odmori morajo omogočiti sprostitev možganov (kratek sprehod, strmenje skozi okno, malo glasbe ali branja). “Vsak med nami sprosti možgane malo drugače. A brskanje po Facebooku ne pelje do te sprostitve,” doda. Družabna omrežja le še bolj drobijo našo pozornost, ko vam oči in pozornost preskakujejo z ene na drugo zadevo.

O večopravilnosti so razmišljali tudi študentje prvega letnika magistrskega študija psihologije na Filozofski fakulteti, Univerze v Ljubljani, ki so v šolskem letu 2014/15 pod mentorstvom dr. Eve Boštjančič, posneli kratek film z naslovom Večopravilnost – Kako učinkovita je?, v katerem so  prikazali z raziskavami podprte razloge za in proti večopravilnosti na delovnem mestu ter podali nekaj načinov za dobro izrabo časa. Kratek film na zanimiv in poučen način prikaže bistvene informacije in omogoči gledalcem vpogled v področje večopravilnosti. 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media