Zaključek projekta Po poti kultur

Konec junija smo zaključili s polletnim projektom Po poti kultur, v katerem smo izvajali programe za spodbujanje medkulturnega dialoga z državljani tretjih držav. Projekt je bil raznovrsten in pester, v različne programe pa se je vključilo nekaj manj kot 1150 udeležencev, prostovoljcev in izvajalcev. Pri izvajanju aktivnosti so se nam med drugim pridružili Srbsko kulturno društvo Novo mesto, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Zavod RS za zaposlovanje - EURES, Info točka za tujce, Rdeči križ, Mojdelo.com, Razvojni center - Europa Direct, Zdravstveni dom Novo mesto, zavod Zora, društvo Est=etika člani Univerze za tretje življenjsko obdobje, udeleženci programa PUM in mnogi drugi. Projekt sta sofinancirala EU iz sredstev Evropskega sklada za vključevanje državljanov tretjih držav in Ministrstvo za notranje zadeve RS.

Izvajali smo delavnice socialnih veščin kot podporo udeležencem. V njih smo se srečevali s tematikami kot so medkulturne kompetence, medkulturni dialog, komunikacija in odpravljanje stereotipov. Udeležencem smo nudili svetovanje glede izobraževanja in statusnih vprašanj, zaposlitveni kotiček. Tedensko so potekala srečanja v dnevnem centru, kjer so se udeleženci družili, izmenjevali informacije ter spoznavali aktualne teme iz vsakdanjega življenja. Družili smo se še na delavnicah Naša literatura in kultura – spoznavali smo osnove izraze v različnih jezikih, ljudsko izročilo različnih držav, literaturo svetovnih avtorjev, igre ter zastave. Izdelali smo napise dobrodošlice v kar 22 jezikih in 52 različnih zastav ter z njimi opremili prostore našega zavoda. Kulinarika povezuje  je združila ljubitelje medkulturne kulinarike. Udeleženci so spoznavali in pripravljali tradicionalne jedi različnih držav, nato pa v Paradi učenja pripravili degustacijo in fotografsko razstavo jedi. Na delavnicah Umetnost ustvarja vezi so se udeleženke učile izdelovati tradicionalne izdelke posameznih držav ter oblikovale študijski krožek, kjer so izmenjavale znanja s področja ročnih del. Ob zaključku programa so pripravile tudi razstavo svojih izdelkov. Udeleženci projekta so se v sklopu aktivnosti Spoznavanje lokalnega okolja odpravili na ekskurzijo v Kostanjevico in Pleterje, odšli na pohod na Trško goro ter spoznavali Novo mesto in njegove kulturne in zgodovinske posebnosti. Organizirali smo še izjemno dobro obiskan medkulturni večer s pesmijo, plesom in poezijo. Projekt smo zaokrožili in zaključili z literarnim sprehodom Klopice povezujejo, v sklopu katerega sta župan MO Novo mesto in vodja konzularnega oddelka ambasade Bosne in Hercegovine simbolično otvorila prenovljeno Župančičevo sprehajališče.

Aktivnosti so obeležene v videu Po poti kultur, rezultat projektnega dela pa je tudi knjižica receptov Kulinarika povezuje.

7g2L5Mg_QlM

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media