Aktivnosti 2012/13

V šolskem letu 2012/13 smo bili PUMovci in mentorji zelo aktivni. Zaključili smo dva izbirna učna projekta:

Atriji Novega mesta

Projekt smo pričeli izvajati oktobra 2012 ter ga zaključili konec novembra. Podali smo se na raziskovanje Novega mesta oz. njegovih znamenitih atrijev.  Aktivnosti so zajemale snemanje ter fotografiranje z mobilnimi telefoni, kamero in fotoaparatom, ogledali pa smo si večino atrijev v centru mesta, se poučili, čemu so služili včasih in za katere namene se uporabljajo danes.

Na temo atrijev smo zbirali gradivo na spletu in v knjižnici, ustvarjali risbe in slike, v atriju Knjigarne Goga poslušali kratko predstavitev o tej arhitekturni posebnosti, na koncu pa iz zbranega gradiva posneli video ter ga objavili na Youtubu - pa si ga poglej!

Projekt smo predstavili na mobilnosti projekta EU Treasure Hunt v Španiji.

Tradicionalna slovenska kulinarika

Začetek dela je bil v januarju, konec pa marca 2013. PUMovci smo raziskovali slovensko tradicionalno hrano, spoznali kulinarične regije, ustvarjali  na temo kulinarike ter se seveda naučili pripraviti nekatere tradicionalne slovenske jedi. Projekt smo predstavili na mobilnosti projekta EU Treasure Hunt v Londonu.

Izvedli smo še 2 produkcijska projekta:

Punčka iz cunj

Projekt je potekal skozi celo šolsko leto. Navezali smo se na UNICEFOV istoimenski projekt, saj smo uporabili njihov kroj punčke ter priporočene materiale za izdelavo. Naučili smo se krojiti in šivati (na stroj in ročno) in spoznavali smo različne materiale. Uporabljali smo predvsem stara oblačila, ki smo jih predelali in uporabili za nov izdelek. Tako smo se naučili tudi reciklirati.

Projekt smo predstavili prostovoljcem s Poljske, ki so z nami ustvarjali svoje punčke.

Peč iz ilovice - naravne gradnje

Projekt je nastajal v mesecu juniju 2013. Spoznavali smo naravne gradnje in se lotili tudi praktične izdelave peči iz materialov, ki so na voljo v naravi.

Različne interesne dejavnosti so že naša stalnica:

 1. ŠPORTNE AKTIVNOSTI (v letošnjem letu smo igrali odbojko in košarko, hodili na pohode, se poizkušali v teku ter se udeležili medpumovskega turnirja v Celju).
 2. USTVARJALNE DELAVNICE (izdelovali smo mandale, vezli voščilnice, slikali in risali, iz gline izdelovali situle, slikali na svilo in platno, iz fimo mase oblikovali nakit ipd.)
 3. KUHARSKE DELAVNICE (naučili smo se pripraviti prav okusne jedi – jabolčni zavitek, potratno potico, medenjake, pico, torto, kuhali smo gobove jedi in pripravili pravi angleški zajtrk. Predvsem pa smo se posvečali pripravi slovenskih jedi – pekli smo kruh, kuhali žgance, zelje, repo, ričet …
 4. PUM PEČE (dejavnost smo izvajali v sklopu zavodovega projekta RICplac, ki je potekal enkrat mesečno na terasi. Skozi peko palačink smo promovirali program PUM ter za obiskovalce pekli slastne palačinke).
 5. DELAVNICE SOCIALNIH VEŠČIN (delavnice so potekale skozi vse leto, izvajali pa smo jih mentorji in zunanji sodelavci. Pogovarjali smo se o različnih temah, ki so pomembne za mladostnike).
 6. MISELNE IN DRUŽABNE IGRE (jutra smo pričenjali z reševanjem miselnih iger, igrali smo šah in karte, sestavljali puzle ipd.)
 7. SPOZNAVANJE EVROPE (spoznavali smo evropske države, glavna mesta, znamenitosti in kulinariko, poleg tega pa pridobili nekaj veščin, ki nam pomagajo, ko se odločimo za potovanje v tujino – rezervacija letalskih vozovnic in prenočišča, načrt potovanja ipd.)
 8. KULTURA (ogledali smo si nekaj filmov ter se pogovarjali o vsebini, igralski zasedbi, režiserju ipd.)
 9. ZABAVA (druženje PUMovcev ob rojstnih dnevih, praznikih …)
 10. FACEBOOK (objavljanje aktivnosti na socialnem omrežju)
 11. FOTOGRAFIRANJE IN SNEMANJE (skozi celo leto aktivnosti snemamo in fotografiramo)
 12. PUM vrt (spomladi smo v lončke zasadili zelenjavni vrt, pridelke pa uporabljali v kuhinji)

Galerija