PTICE V VRTU

Vrtovi so dom mnogih živali. Vrtoljubci se zavedamo njihove koristnosti in nenehno iščemo načine za sobivanje. V vrt ne posegamo na način, ki uničuje živalske domove, živali, ali jim preprečuje, da bi si naš vrt izbrale za dom.

Nekatere živali se naselijo za stalno, druge pa ga lahko le obiskujejo. Z leti se pestrost živali povečuje, saj se vrt razvija in omogoča življenje novim živalskim vrstam.

Med najbolj koristnimi živalmi v vrtu so zagotovo ptice. Par sinic lahko preko poletja svojim mladičem prinese preko 30 kg gosenic in drugih žuželk, ki povzročajo škodo. Med pticami so koristne številne vrste: škorci, liščki, ščinkavci, vrabci in druge ptice. Tudi vrane, če se opogumijo in pridejo v vrt, so koristne. Da v vrt pritegnemo čim več ptic, jim pripravimo valilnice, pozimi jih krmimo s semeni, posadimo pa tudi nekatere vrste, ki predstavljajo hrano pticam, kot so sončnice. (vir: https://www.vrtnarava.si/nasveti/koristne-zivali-vrtu).

V delavnici, v katero so se vključili tudi otroci, smo spoznavali koristi, ki jih v vrt prinašajo ptice, izdelali ptičje krmilnice in pripravili material, da bomo v jesenski delavnici izdelali in pobarvali še več ptičjih krmilnic.

Med ustvarjanjem
Med ustvarjanjem

Podučili smo se tudi o pomenu napajalnikov za ptice, ki ga ptice potrebujejo skozi vse leto, najbolj pa spomladi in poleti. Čisto preprosto jim vodo ponudimo v plitvem podstavku za rože ali kakšni drugi plitvi posodi. Voda naj bo tako plitva, da tudi najmanjše ptice v njej lahko stojijo (največ 5 cm). Pregloboka voda je za ptice past, saj se v njej lahko utopijo.

Stara krmilnica je potrebna obnove
Stara krmilnica je potrebna obnove

Paziti pa moramo, da so tako krmilnice in napajalniki varni tudi pred drugimi hišnimi ljubljenci, npr. mačkami.

Nekaj krmilnic je že našlo svoje mesto
Nekaj krmilnic je že našlo svoje mesto

Vodo nadomeščajmo in menjajmo po potrebi, odvisno od letnega časa in padavin – poleti vsaj enkrat dnevno, pozimi lahko redkeje. Ne pozabimo v toplem vremenu posode večkrat očistiti in odstraniti alge. Pozimi, ko voda zmrzuje, odstranjujemo led. Nikakor pa vodi ne smemo dodajati snovi proti zamrzovanju, saj so za ptice strupene.

 

 

Financerji

© 2023

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media