Prehranjujemo se zdravo!

Program je namenjen vsem tistim, ki želite preventivno prispevati k ohranjanju zdravja, pa tudi kurativno za tiste, ki ste ugotovili, da v prehrani »ne bo šlo več po starem«. Pozornost bomo namenili vegetarijanski prehrani. Seznanili se bomo z manj poznanimi žitaricami in stročnicami, uporabili bomo začimbe, ki ogrevajo, saj je zimski čas pred vrati, pripravljali obroke, ki so polnovredni, poizkusili polnovredne moke in stročnice. S hladno stiskanimi olji bomo zagotovili okusnost hrane, spoznali zamenjave za običajno mleko in mlečne izdelke, uporabili sladkor, ki ne deluje agresivno na telo, se pogovorili o hrani, ki ne zakisa telesa, ter dodatkih, ki jih brez uravnotežene prehrane ne moremo proizvesti sami in jih je potrebno dobiti s pomočjo rastlin, ki imajo »večjo« moč.

Trajanje programa: 13 ur (uvod, 1x na teden po 4 šolske ure)
Lokacija: RIC Novo mesto
Cena: 40,00 eur (z vključenim DDV)

Cilji programa:

  • pripraviti polnovredno hrano brez mesa,
  • spoznati osnovna načela beljakovinsko-energijske nedohranjenosti, prehranske slabokrvnosti, pomanjkanja vitaminov in  mineralov v hrani,
  • spoznati varovalne hranilne in biološke vrednosti živil,
  • naučiti se uporabljati pripomočke, dišavnice, manj konvencionalne sestavine hrane in zelišča v vegetarijanski kuhinji ter spoznati manj pogoste sestavine kuhanja, kot so ghi, tahini, sojina omaka, miso, tempeh …,
  • dopolniti znanje o naravnih ali BIO živilih, ki so živila z več življenja ter spoznati zamenjave za t. i. »bele smrti«,
  • naučiti se uporabljati polnovredne, ekološko pridelane žitne izdelke ter spoznati manj pogoste žitarice in njihovo uporabo v vsakdanji prehrani.

Kratka vsebina:

  • pogledali bomo, kako vegetarijanska prehrana vpliva na naš organizem ter bistvene prednosti pred konvencionalno hrano ter kako lahko z majhnimi spremembami opazno izboljšamo počutje in zdravje,
  • uporabljali bomo naravna sladila,
  • pripravili bomo okusne prigrizke, glavne jedi ter sladice iz oreščkov in žitnih napitkov (kot nadomestilo kravjemu mleku, še posebej primerno za vse, ki ga ne smete uživati),
  • vse sestavine uporabljene v receptih  bodo ekološke pridelave.

Izvajalka: Suzana Plut, vegetarijanka in učiteljica zdravega prehranjevanja

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media