Aruba - majhen otok, ki diha z ljubeznijo

8.1.2018

Prvo Četrtkovo srečanje članov Univerze za starejše je bilo težko pričakovano. Pa smo spet potovali sede. Kar 61 nas je uživalo na tem »potovanju«. Tokrat na Arubo, majhen otok v Karibskem morju. To potovanje nam je pripravila Jana Aurora Frank, naša dobra znanka , saj nas poučuje in navdušuje z različnimi vsebinami in delavnicami. V svojem življenju je doživela veliko sprememb, odločitev in sploh se ji dogajajo same zanimive stvari. To je bilo potovanje k sinu in doživetje druge kulture . Med mnogimi dogodivščinami je spoznala tudi obred poroke svojega sina.

Ta otok je del nizozemske atile in je tudi za nas Slovence majhen. 184 km2 velik, 30 km dolg in 9 km širok. Za dober sprehod, če bi se na otoku sprehajali. Ima 110.000 prebivalcev. Obišče ga 4000.000 turistov. Za mir in red skrbi 12 policistov. Uradni jezik je nizozemščina, španščina, a oni govorijo mešanico vseh jezikov preprosti papiamento. Zelo sušno podnebje je, temperature 27-33 stopinje. Na otoku ni sladke vode in so odvisni od uvoza vseh surovin, zato so cene živil in uslug visoke. Živijo od turizma. Le en del otoka je v zavetju in tu so najlepše plaže, kjer sobivaš s plazilci-vegetarijanci. Ko se navadiš na njihovo prisotnost, niso moteči. Veseljaški avtobusi vozijo turiste na zabave. Barvite hiše so polne ornamentov in ljudje so prijazni in uživajo tudi v nedelu. Bon bini - dobrodošli na ta otok!

Kar težko smo se poslovili od predavateljice in se ji zahvalili za to srečanje. Pričakujemo, da bo še delila svoje izkušnje z nami.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerza za starejše
Fotografije Ivana Parovel, članica Univerze za starejše

Galerija