Obiskali smo kar dve knjižnici

V okviru delavnic Osnovne šole za odrasle smo tokrat obiskali kar dve knjižnici. Eno bolj znano, tj. knjižnico Mirana Jarca, in drugo, ki se je oblikovala letos poleti, imenuje pa se Knjižnica pod krošnjami.

Knjižnica pod krošnjami se nahaja na t. i. pumpnʾci. To je prostor pod glavno novomeško železniško postajo, ob Župančičevem sprehajališču, ki je bil prvotno namenjen črpanju vode za parne lokomotive, danes pa je zavetje tako za mlade kot tiste malo starejše. Kulturne prireditve, razstave, delavnice in zbirka podarjenih knjig so na voljo vsem, ki bi želeli uživati v naravi, opazovati Krko in se družiti. Tokrat so udeleženci uživali ob predstavitvi gospoda Blaža Habjana, ki je predstavil zgodovino pumpnʾce in njeno spremenjeno vlogo. Ko smo se vračali, smo prebirali še verze pesnika Otona Župančiča, ki so odtisnjeni na klopicah Župančičevega sprehajališča.

Čez dva dni smo obiskali drugo, običajno knjižnico, ki pa se je naši udeleženci kar izogibajo. Bolje jo poznajo tisti, ki imajo šoloobvezne otroke, saj si velikokrat izposodijo risane in otroške filme. Knjižničarka nam je predstavila široko delovanje Knjižnice Mirana Jarca. Kratek film o knjižnici nam je razkril, da ne hranijo le knjig in DVD-jev. Imajo tudi bogat kulturni program, v knjižnici je prostor za učenje, organizirajo seminarje, je prostor za druženje in širjenje znanja. Nato so si udeleženci ogledali študijski del knjižnice. Ugotovili so, da se na policah najdejo zanimive stvari. Zanimala jih je predvsem literatura o ribolovu, lovu in polica z DVD-ji.

Razšli smo se z mislijo Franca Kafke: »Knjiga je kramp, ki bi naj razbil ledeno morje v nas.«

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media