Predavanje Povezava med hrano, čustvi in organi (tipi teles)
Opis dogodka:
Ljudje smo po tradicionalni kitajski medicini (TKM) razdeljeni na pet tipov: jetrni, srčni, ledvični, pljučni ter tip trebušne slinavke in vranice. Za razliko od sodobne dietetike, ki vsako živilo secira na ogljikove hidrate, maščobe, sladkorje, vitamine in še kaj in je obsedena s preračunavanjem kalorij, daje TKM velik poudarek okusom: slano, sladko, pikantno, grenko in kislo. Vsak okus namreč sproži krepitev energije določenega organa: kisel okus krepi jetra, grenak srce, sladek vranico in slinavko, pikanten pljuča in slan ledvice. K vsakemu od teh notranjih organov pa sodi tudi določeno čustvo: jeza je povezana z jetri, središče veselja oziroma radosti je v srcu, razmišljanje je povezano z vranico in trebušno slinavko, jok oziroma žalost s pljuči, strah pa z ledvicami.
Če posameznemu tipu primanjkuje določenega okusa ali pa ga ima preveč, pride do energetskega neravnovesja v določenem organu, kar lahko vodi v potenciranje katerega od čustev, celo v spremembo osebnosti, dolgoročno pa lahko vodi tudi v bolezen. Nikoli ni prepozno, da spremenimo svoj ustaljeni način prehranjevanja. Ko smo starejši, se celice resda počasneje obnavljajo, a vendar se. Telo moramo gledati kot celoto, zato moramo povezovati vse segmente saj le-ti delujejo celostno.
Predavanje bo izvedeno v okviru Borze znanja Novo mesto.
Izvajalka:
Članica Borze znanja, Alenka Lavriha
Datum in ura:
Torek, 7. 7. 2015, od 17.00 do 19.00
Lokacija:
Razvojno izobraževalni center Novo mesto, Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto (rumena stavba v kompleksu Tuš)
Informacije:
Anita Jakše
07 393 45 66, 041 686 721
anita.jakse@ric-nm.si