Andrej Pešec, tako mlad, a poln modrosti

Preprosto življenje v sožitju z naravo in napredno razmišljanje je bil naslov našega aprilskega Četrtkovega srečanja članov Univerze za starejše na novomeškem RIC-u. Predavatelj bi mnogim lahko bil vnuk, pa je že svetovalec, predavatelj in mentor za uspešno življenje in celostno rast. Z diplomo politologa je zaman iskal službo in spoznal delo Zavoda za zaposlene. Slabe izkušnje iz mladosti in bolezen so mu pomagale najti novo pot, nova spoznanja. Veliko je bral in iskal naprej in v njegovem življenju je postalo njegovo vodilo, da ta spoznanja deli in uči druge. Dobro mu uspeva.

Najraje dela z mladimi, ki jim želi dopovedati, kaj je važno, da ne zaidejo s poti in postanejo uspešni in samostojni ljudje. Prisega na preprosto življenje v naravi, saj nas preproste stvari osrečujejo, narava nas zdravi in vrača, kar ji dajemo.  Več daješ, več dobiš. Ravnovesje v naravi pomeni tudi ravnovesje v ljudeh. Važni so sončni vzhodi, saj takrat dobimo energije za cel dan. Na svojem seznamu predavanj ima veliko zanimivih tem o vzgoji, odnosih, o pomenu preprostega življenja in o visoki ceni ženske. Ženska je gibalo življenja in od nje je odvisno, kako živimo kot skupnost, družina. Močnejša je in več zdrži, zato je važno, da je srečna in zadovoljna. Če delaš dobro, imaš veliko podpore in ti uspe. Neučakani smo in mislimo, da nikoli ni dovolj hitro. To pa je že modrost, ki jo podarja potrpežljivost. Onesnažena narava se nam bo maščevala, zato se bi morali večkrat vprašati: Kdo si? Kaj delaš tu? Kam greš? Morda bomo takrat bolj pozorni do narave in ljudi, ki z njimi živimo na tam planetu.

V začetku predavanja nas je posladkal z okusnimi keksi in glasbo. S spodbudnimi besedami in svetlimi mislimi pa je končal. Zaploskali smo mu in se tako zahvalili za poučno uro življenja starejšim, ki smo se naučili veliko novega. Nikoli ni prepozno za nova spoznanja. Povabite ga, spoznali boste, kako mlad človek lahko veliko pametnega pove vsem - mladim in starejšim.

 Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media