Andrej Pešec: Imejte se radi in se rešite toksičnih odnosov do drugih in do sebe

Tak naslov v načrtu Četrtkovih srečanj Univerze za starejše RIC Novo mesto je privabil kar 17 poslušalcev. Andrejev prihod v učilnico je vedno dobrodošel. Za dobrodošlico pa poskrbi kar sam z domačimi piškoti in obvezno kitaro, ki spremlja njegova predavanja. Dvakrat mlajši je od večine nas, a ga radi poslušamo. Nabral je dovolj znanj in izkušenj, da nas vedno nauči še kaj ali nas spomni in opomni. Tako mlad je in moder, poln izkušenj in primerov.

Najprej nas je izzval s vprašanjem: Kaj pomeni imeti rad? Veliko obrazov ima ta rad imeti. Je to žrtvovanje za druge, razprodaja uslug? Je to skrb zase, da si tudi sam srečen? Kdaj je naša skrb in ljubezen že toksična in škodi? Lahko škodimo tudi sebi, če zlorabljamo svoje telo, če smo do sebe strogi. Še bolj pa lahko škodimo drugim, če z nasveti, kritiko, kontrolo preveč posegamo v tuja življenja. Imeti rad sebe, pomeni, da si dovolimo uživati, se veseliti in biti srečni. Nismo tu za trpljenje in žrtvovanje. Posebno za nas je važno, da izbiramo družbo, kjer ni ljudi, ki nas izčrpavajo s svojimi problemi in vsiljujejo in krojijo naše misli. Zdaj je prav, da svoj čas posvetimo ljudem in stvarem, ki jih imamo radi in nas osrečujejo. Najti je treba svoj ikigaj. Tako imenujejo Japonci smisel življenja, zaradi česar se zjutraj zbudiš navdušen za novi dan. Ni nam ostalo veliko, večina je za nami. To je čas za druženje in iskanje novih ljudi, izkušenj in spominjanje na lepe stvari.

Posebno je predavatelj Andrej naklonjen starejšim in ženskam. Prepričuje nas, da imamo posebno vlogo v družbi, saj smo zaradi intuicije boljše usmerjevalke in organizatorke življenja. Marsikaj zaznamo s srcem, ki mu še prisluhnemo, če nismo prevzele že moške vloge in nam zagledanost vase zastre pogled.

Kar nekaj njegovih knjig je na mizi čakalo na bralce in pričalo, kako je uspešen in priden. Predavanje je zaključil z glasbo in prepevanjem. Pridružili smo se mu. Veliko vprašanj je še ostalo, da je nanje odgovarjal še po predavanju. Veselimo se še srečanj z njim!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

Fotografija: Metka Škedelj, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media