Aruba - majhen otok, ki diha z ljubeznijo

Prvo Četrtkovo srečanje članov Univerze za starejše je bilo težko pričakovano. Pa smo spet potovali sede. Kar 61 nas je uživalo na tem »potovanju«. Tokrat na Arubo, majhen otok v Karibskem morju. To potovanje nam je pripravila Jana Aurora Frank, naša dobra znanka , saj nas poučuje in navdušuje z različnimi vsebinami in delavnicami. V svojem življenju je doživela veliko sprememb, odločitev in sploh se ji dogajajo same zanimive stvari. To je bilo potovanje k sinu in doživetje druge kulture . Med mnogimi dogodivščinami je spoznala tudi obred poroke svojega sina.

Ta otok je del nizozemske atile in je tudi za nas Slovence majhen. 184 km2 velik, 30 km dolg in 9 km širok. Za dober sprehod, če bi se na otoku sprehajali. Ima 110.000 prebivalcev. Obišče ga 4000.000 turistov. Za mir in red skrbi 12 policistov. Uradni jezik je nizozemščina, španščina, a oni govorijo mešanico vseh jezikov preprosti papiamento. Zelo sušno podnebje je, temperature 27-33 stopinje. Na otoku ni sladke vode in so odvisni od uvoza vseh surovin, zato so cene živil in uslug visoke. Živijo od turizma. Le en del otoka je v zavetju in tu so najlepše plaže, kjer sobivaš s plazilci-vegetarijanci. Ko se navadiš na njihovo prisotnost, niso moteči. Veseljaški avtobusi vozijo turiste na zabave. Barvite hiše so polne ornamentov in ljudje so prijazni in uživajo tudi v nedelu. Bon bini - dobrodošli na ta otok!

Kar težko smo se poslovili od predavateljice in se ji zahvalili za to srečanje. Pričakujemo, da bo še delila svoje izkušnje z nami.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerza za starejše
Fotografije Ivana Parovel, članica Univerze za starejše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media