Bodimo vitalni v zlatih letih in poskrbimo zase

Tak je naslov in vsebina delavnice, ki jo je na Četrtkovem srečanju Univerze za starejše RIC Novo mesto predstavila Zdenka Kavčič. Kar 25 let je kot profesorica telesne vzgoje skrbela za mlade. Zdaj pa skrbi za vse generacije, ko uči jogo, pomaga ljudem, da bi ostali dolgo vitalni in se veselili življenja. Posebno je naklonjena nam starejšim, saj nas je prepričala, da si zaslužimo vsak dan preživeti zdravi in srečni. Vitalnost povezujemo z zdravjem in dobrim počutjem, visoko stopnjo energije in navdušenje nad vsem, kar počnemo.

Kar dobro nas je zaposlila in presenetila z vsakim korakom svoje poučne ure o vitalnosti. To ni bilo samo predavanje, ampak tudi izmenjava mnenj in sporočil. Najprej o karticah. To so bila posebna sporočila za vsakega, saj smo jih izbrali sami in to je bilo posebno sporočilo za nas. Nato smo spoznavali, kako je pravo dihanje pomembno za dobro počutje, za umiritev in delovanje naših organov. V tem hitenju smo pozabili, kako pomembno je dihanje s prepono. Nato smo se razgibali z vajami za sprostitev vseh organov. Spoznali smo 5 korakov do vitalnosti. To so: zdrava prehrana, redna telesna telovadba, radovednost, druženje (socialni stiki) in kvaliteta spanja. Razmišljali smo in podelili svoje misli o tem, kaj nas radosti in nam da moč in veselje do življenja. O tem smo se v dvojicah pogovarjali, da smo naredili cel seznam naših doživetij. Opozorila nas je, da z  manjšimi obroki poskrbimo za zdravo prehrano, saj ne potrebujemo več veliko energije. Morda naša generacija več je tudi zaradi pomanjkanje v naši mladosti, zato je njeno priporočilo še posebno koristno. Končno smo se sprostili v prijetni meditaciji.

Tako sproščeni in hvaležni za nova spoznanja se bomo lažje odločili za njeno delavnico, kjer je že nekaj prijavljenih. Tudi za vas je še prosto mesto. Prijavite se! Obeta se nam zanimivo šolsko leto in pričakujemo, da ga nam virus ne bo prekinil. Bodite vitalni in uživajte v življenju, ki nam je še ostalo.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media