Bogato Četrtkovo srečanje, najprej trening možganov potem razstava slik - paša za oči

Tokrat smo na tem srečanju člani Univerze za starejše RIC Novo mesto združili dva zanimiva dogodka. O Centru znanja, kjer je tudi Brainobrain Novo mesto spoznavamo vedno več zanimivih ponudb za trening naših možganov. Gospa Nadja Kovačič nas je s svojo energijo in navdušenjem pripravila, da smo dobro ogreli svoje možgane. Z miselnimi igrami in posebnim »računalom« smo preverjali, koliko še zmoremo. Spoznali smo ABAKUS, posebno računalo za računanje. Program je iz Indije, kjer z otroki že zgodaj delajo starši, da bodo pripravljeni za študij. Ker v tej revni deželi lahko napredujejo le z znanjem. Uspešni smo bili tudi mi. Čeprav delajo največ z otroki, je tam prostor tudi za nas. Mnogi to že poznajo, kar se je videlo v hitrih odgovorih. Gospa Nadja navdušuje, saj vsak dan trenira možgane. Mi pa ji bomo sledili in možgane pošteno prevetrili.

V drugem delu so z glasbo napovedali dogodek mladi učenci Glasbene šole Marjana Kozina Novo mesto z mentorji. Začelo se je z violino, ko nam je violinistka Sofija Schuster, (violina 5.razred), predstavila skladbo Na Piranskem trgu skladatelja Tomaža Habjana. Njena mentorica je Petra Božič, spremljal pa jo je profesor Damjan Brcar.

Predsednica društva Mavrica Alenka Zupan nas je pozdravila, se zahvalila glasbenikom in nam zaželela prijetno počutje ob tem lepem dogodku. Nato pa nam je predstavila slikarko Ivanko Horvat. Ona je v našo učilnico s svojimi slikami prinesla sonce in lepoto krajine. Cvetje, tihožitja in krajine je naslovila 19 slik. Veseli smo, da bomo kar dolgo v tako lepi družbi njenih slik. Najraje se izraža v tehniki pastela, akvarela in akril na platno. Po 41 letih službe v Termah Krka je v svoji Družinski vasi s pogledom na Gorjance našla nešteto motivov za svoje slikanje. Že sedem let ustvarja v LKD Mavrica Novo mesto. Razstavljala je v več ustanovah v Novem mestu in Straži in v Kulturnem domu Semič. V tujini pa v Budimpešti, pri zamejskih Slovencih in v Galeriji Karlovac.

Torej še ena ustvarjalka, ki dokazuje, da je čas za pokoj, lahko tudi ustvarjalen in osrečujoč. Taki ljudje so lahko izziv in dokaz, da starejši lahko tudi uživamo v svojih skritih, pozabljenih in na novo oživljenih talentih. Poiščite jih v sebi tudi vi in delite svoje stvaritve in znanje med nas! Sicer zanje ne bomo izvedeli.

Drugi glasbeni nastop pa sta izvedla brata Domen in Urban Bukovec s skladbo Renato Bui z naslovom Cowboy Song. Domen igra harmoniko v 4. razredu, Urban pa kitaro v 7. razredu. Profesorici Ivanka Benković in Martina Rančigaj Žabkar ju usmerjata in sta mentorici njunega ustvarjanja.

S šopki cvetja in čestitkami za slikarko in darili za glasbenike se je program zaključil. Posebna zahvala je pripadala tudi Aniti Jakše za pripravo in izvedbo tega dogodka. Prijazno vabilo za druženje ob čaju, kavi in dobrotah se je začelo ob slikovitih dobrotah naše gostiteljice, ki je spretna tudi v kvačkanju in štikanju. Izkazala pa se je kot dobra gostiteljica, saj so bile tudi njene dobrote slikovite in okusne. Ob tem je izrečenih veliko iskrenih in prijaznih besed vseh prisotnih. Od njih je polepšan dan vsem. Sonce v učilnici se je razlilo tudi zunaj in nas prijazno pospremilo domov.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media