Člani literarne sekcije Snovanja se predstavljajo

Zadnje novembrsko Četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC Novo mesto je dokazalo, da nove raziskave o možganih v poznih letih ne krnijo. Šele sedaj sta obe polovici odprti za vse dejavnosti v umetnosti. Že dvajset let to dokazujejo  člani literarne sekcije Snovanja Društva upokojencev Novo mesto. Predstavili so se s svojimi pesmimi, zgodbami in knjigami. Dokazali so, da leta niso važna za ustvarjanje, saj je v teh letih nastalo veliko knjig, zgodb pesniških zbirk, slikanic.

Po uvodnem pozdravu predsednice literarne sekcije Snovanja Anice Vidmar  in njenim sporočilom, da rastejo z besedo, smo predstavitev s petjem popestrile članice programa Z glasbo v lepši dan. Zapele smo pesmi: Večkrat pozabimo zemljo, nebo, Nekdaj v starih časih in Jaz bi rad cigajnar bil. Naše petje je dopolnila mlada pianistka Živa Bat. Tudi njo uči profesorica Cvetka Krampelj in se z vsemi razveseli uspešne izvedbe. Radi smo njeni učenci, saj s svojo predanostjo glasbi navdušuje tudi nas in poslušalce.

Predstavitev Snovanjcev je vodila Marinka Miklič, ki je o vsakem zbrala in izbrala najvažnejše. Vmes pa predstavila še pomen literarne sekcije Snovanja za njih in za mesto. S časopisom Sopotja in 36 knjižnimi deli, 1750 nastopi od ustanovitve, s 60 literarnimi dogodki letno, prevodi in objavami v domačih in tujih revijah bogatijo in soustvarjajo dolenjski kulturni prostor.

Nato so se predstavili: v prvem delu s svojo pesmijo ali zgodbo Marjan Hren, Rezka Povše, Frane Umek. V drugem: Stane Cesar, Vida Rifelj Anica Mušič, Maks Starc. V tretjem delu pa še: Ivan Hrovatič, Nace Mrvar, Anica Vidmar, ki je predstavila še voditeljico Marinko Miklič. Označeni z leti in težavami smo z žarom peli in pripovedovali zgodbe. Najbolj nas je navdušil 90 letni Stane Cesar s pesmijo o  lastovkah in  dobro energijo, ki jo izžareva. Taki so nam izziv in vzor.

Voditeljica nas je spomnila tudi na manjkajoče člane Jožico Lukan, Terezo  Balažević, Jožeta  Bračiko in  kmalu stoletnico Antonijo Ivanež. Prebrala je pesem Jožice Lukan in citirala tudi citat francoskega avtorja: »Vsaka zapisana beseda je zmaga nad smrtjo.«

Navdušili so nas vsi, ko so z žarom pripovedovali svoje pesmi, zgodbe. Imajo že svoje knjige eno, dve, pet, devet. Drugi pričakujejo prve ali vsaj nove zgodbe ali pesmi. Navdušenje in pričakovanje novih del jim lepša življenje, bogati njihov čas. Ta čas pa nam po svoje jemlje moč in zdravje. Toda veselje ustvarjanja daje moč in briše težave, saj je pred nami nov dan z novimi pričakovanji in stvaritvami. Tako nam je lepše živeti. Naj ne ugasne žar v očeh in utrip srca!

Prijazno vabilo Anice Vidmar za vse, ki pišejo in pesnijo. Ta lep dopoldanski dogodek so označili s soncem in besedami ožarjen dan. Ob kavici in dobrotah smo čestitali drug drugemu in si zaželeli še več tako prijetnih skupnih dogodkov.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto.
Fotografija Anita Jakše, vodja Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media