Delavnice kreativnega pisanja

V organizaciji VGC Skupaj in v sodelovanju z OŠ Frana Metelka Škocjan ter Občino Škocjan je v Škocjanu potekala delavnica kreativnega pisanja, ki je sodila v sklop dogodkov ob Knobleharjevem letu 2019. 12-urni program, ki sta ga izvajali dr. Jožica Jožef Beg, profesorica slovenščine v srednji šoli ter predsednica Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine, in ga. Klavdija Kotar, vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Novo mesto, ustvarjalka poezije ter dolgoletna članica strokovnih žirij za otroško in mladinsko literaturo, je potekal v sklopu treh srečanj.

Prvo in drugo srečanje je vodila dr. Jožica Jožef Beg. Na prvem srečanju 14. maja je bil poudarek na proznih besedilih. Udeleženci so bogatili svoj besedni zaklad z iskanjem čim več besed, ki se začnejo oz. končajo na določeno črko, iskali so sopomenke, zamenjali samostalnik v pridevnik in obratno, preoblikovali so izvirno pravljico, pisali so asociacije na določeno temo, iskali rime ter napisali recept za dober spis.

Na drugem srečanju so se ukvarjali z dramatiko. Učenci so najprej sestavljali pomešano pravljico, ki so jo nato tudi uprizorili. V drugem delu srečnja so spoznali tri zgodbe, ki so jih kasneje spremnili v dramsko besedilo in jih uprizorili.

Na zadnjem srečanju so se pod vodstvo ge. Klavdije Kotar ukvarjali s poezijo. Poleg vaj, ki jih je pripravila ga. Klavdija (lepljenka, dokončevanje misli, zapolni prazne prostore, pripovedna pesem), so učenci izvedeli, na kaj morajo biti pozorni pri pisanju poezije.

Delavnice kreativnega pisanja so bile sproščene, polne idej in ustvarjanega zagona.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media