Dominikanska republika tudi za nas

Z nahrbtnikom in dobre volje je pripotovala z Drganjih sel na Četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC Novo mesto popotnica Klara Avsenik Žagar. Prenesla nam je svojo potepuško naravo in radovednost, kaj se dogaja na drugi strani mej. Kako težko je čakala na trenutek, da je lahko potovala. Mi smo deležni vseh njenih spoznanj in mladostne navdušenosti. Za nas so taka potovanja pravi užitek in zadovoljstvo. To so tudi  zelo oddaljene, nevarne poti za avanturiste.

Država leži v Karibskem otočju, ki si otok deli s Haitijem. Velika je za dve Sloveniji. Z možem Klemnom sta odpotovala iz Nemčije preko Francije in devet ur do cilja. Ta pot je je bila njuno poročno  potovanje in zamaknjen medeni mesec. Potovala sta brez  brez omejitev in nevšečnosti  zaradi korone. V kraju EL Valle že tri leta živi njena bivša sopotnica Klavdija, ki  jima je bila dobra vodnica in šoferka v divjem prometu. Najeli so  motorje, kasneje avto in potovali. Spoznavali so, kako živijo in se zabavajo ljudje, ki so zelo drugačni kot Slovenci in se znajo zabavati . Ob bučni glasbi uživajo življenje. Pridelujejo kavo na velikih farmah, jo odkupujejo od malih pridelovalcev. V tovarni jo pripravljajo za izvoz, kamor pošiljajo dobro kavo. Spoznali so sanjske plaže in slapove, skočili s padalom in se vozili na drugi konec mesta z gondolami. Te so namenjene javnemu transportu, da ljudje s podeželja lahko pridejo na delo v mesto. V tej državi ni domorodcev, saj so jih iztrebili. V mestih so kolonialne cone, kjer ohranjajo lep videz dežele. Večina ljudi pa živi v skromnih hišah s skromnim zaslužkom. Kljub temu so veseli, gostoljubni in radi priskočijo na pomoč v težavah. Podnebje jim omogoča veliko toploto in južno sadje.  Riž, fižol, ,ribe in piščanci pa so pogosto njihov obrok. Menda se v deželo naseljujejo ljudje iz Evrope. Poceni nepremičnine in toplo sonce jih vabijo. Kar na veliko vprašanj smo dobili odgovore in poslušali njihovo glasbo.

Bil je lep začetek dneva s fotografijami tuje dežele. Kar srečni smo se odpravili v novembrski dež in podoživljamo deželo srečnih in veselih ljudi. Naši popotnici želimo veliko novih poti, veselih doživetij in veliko energije za vse.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media