Ekskurzija na Štajersko

Ob zaključku šolskega leta, v četrtek, 22. 3. 2017, smo se udeleženci programov Šola za življenje in Osnovna šola za odrasle v zgodnjih jutranjih urah podali na zaključno ekskurzijo na Štajersko.

Obiskali smo Pivovarno Laško in si ogledali proizvodnjo piva. Ob vstopu v pivovarno nas je pozdravil značilen vonj po sladu, ki je, kot nam je povedala vodička, ena izmed glavnih sestavin piva. Sprehodili smo se od varilnice pa vse do polnilnice ter prisluhnili žvenketu steklenic in glasu prijazne vodičke. Ta se je nadvse trudila razlagati o poteku in procesu proizvodnje piva, mi pa smo z zanimanjem zrli v prečudne kovinske kotle in cevi ter zelene steklenke, ki so strumno in pokončno hitele proti izhodu na koncu tekočega traka.

Komaj smo se dobro posedli v avtobus, že nas je prijazni šofer pripeljal na Celjski grad. Tu nas je pričakal Friderikov podanik in nam gostoljubno predstavil domovanje nekoč mogočnih celjskih grofov. Sprehodili smo se po grajskem obzidju in se povzpeli na Friderikov stolp. Na koncu nam je vodič pokazal še različne prijeme mečevanja kot tudi različne prijeme dvorjenja nežnejšemu spolu. Oh, koliko koristnih nasvetov!

Z grajskih stolpov smo se podali v globino. In to ne kakršno koli globino, temveč v temno, srhljivo globino Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju. Tu smo se ob pomoči vodiča spustili v rudarski jašek in se sprehodili po nekdanjih deloviščih premogovnika Velenje. Ogledali smo si predstavitev o nekdanjem življenju in delu rudarjev. Lutke in scene iz pozabljene preteklosti so se nekaterim izmed naših sopotnikov zdele precej srhljive. In kot da strahu ne bi bilo že dovolj, so se na koncu poti zatresla še tla pod našimi nogami. Še sreča, da izhod ni bil daleč.

Bogatejši za nove dogodivščine in utrujeni od dolge poti smo v večernih urah prispeli Novo mesto. Ljubo doma, kdor ga ima.

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media