Fantazija mladega pisatelja Uroša Topića bo morda postala prihodnost

To Četrtkovo srečanje smo spoznali mladega pisatelja Uroša Topića in njegovo delo Emma Storm Bratovščina Cullis. Predstavila nam ga je pisateljica Ivanka Mestnik. Program sta popestrili mentorica prof. Andrea Vraničar in učenka glasbene šole  Ana Grobler, ki je zaigrala na kitaro. Gospa Ivanka se je veselila  z njim in nami, ko nam je predstavljala njegov prvi roman. Navdušila nas je, saj je sama začela pisati po upokojitvi, on pa je začel že 13-leten. Že takrat je zastavil osnovne misli in sporočila. Svet, v katerem živi, mu ni všeč, a najde poti, vidi prihodnost. Vilinski svet naj bi rešil uboge ljudi, ki vladajo zemlji in svetu, ko jih pohlepne in uničujoče naravo, opominja na napake. To je jasnovidnost umetnika. Roman je popravljal in po 4-ih letih je roman del tekmovalnega programa za Cankarjevo priznanje. Vanj je vključil svojo ljubezen in pripadnost Novemu mestu, ki ga vidi kot  turistični  biser Slovenije, saj je v njem veliko dobrega, a se tega ne zavedamo. Zdaj pa knjigo predstavlja vrstnikom in starejšim. Verjetno bo roman postal naš spremljevalec v teh zasneženih dneh, ko ga bomo prebirali in ki bo morda postal prihodnost.

Čeprav je tako mlad in uspešen kot mlad pisatelj, urednik, avtor nagrajenega kratkega filma Odpuščanje, med sošolci na gimnaziji ne izstopa, saj je veliko uspešnih dijakov na vseh področjih, zato nihče ne odstopa. Za vse je prostor za razvoj in uveljavljanje na vseh področjih, ker je taka klima v šoli.

Veseli smo zapuščali predavalnico, ko smo mu povedali, kako ga občudujemo in mu želimo vse dobro. Lepo je videti tako prihodnost, kot si jo zamišlja sam in bo dobra tudi za nas.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za 3. življenjsko obdobje v RIC-u Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media