Februar v znamenju znanosti in kulture

Udeleženci programa PUM-O smo se v februarju vključevali v dejavnosti, ki so predstavljale zanimiv preplet znanosti in kulture. V prvem tednu februarja smo prebirali Prešernove poezije. Vsak dan smo prebrali pesem, se ob njej pogovarjali in iskali vzporednice v današnjem življenju. Ob pesmi O Vrba smo razmišljali o domotožju in povezanosti z domačim okoljem. Pesem Pod oknom nam je bila iztočnica za razmišljanje o odnosih, čustvih in pričakovanjih mladih do nasprotnega spola. Povodni mož pa nas je zapletal v mreže poznavanja slovenskega jezika in pogovoru o slovenskem jeziku, ki ga več ne govorimo. Na koncu pa smo se poskusili še v risanju likov iz Prešernovih pesmi.

V začetku februarja smo si v Kulturnem centru Janeza Trdina ogledali mladinsko gledališko predstavo Veliki pok. V humoristični igri smo spoznali šest velikih genijev (Nikolo Tesla, Marie Curie, Alberta Einsteina, Isaaca Newtna in Charlesa Darwin), ki so svet razlagali in vplivali, da so začeli ljudje svet drugače doživljati in razumevati.

Konec februarja smo se odpravili v Krško in se v GEN-I-ju sprehodili po interaktivni razstavi, ki nam je na sodoben način približala svet energije in energetike. Spoznali smo izkoriščenost različnih energentov v svetu, Evropi in v Sloveniji. Sledili smo poti električnega toka od vtičnice v hiši, preko daljnovodov in transformatorjev do električnega generatorja v elektrarni. Sprejeli smo izziv regulacije proizvodnje 6 različnih vrst elektrarn. Spoznali smo, kako deluje Geiger-Müllerjev števec ter si ogledali 3D maketo Nuklearne elektrarne Krško. Vstopili smo še v eksperimentalnico, kjer smo izvedli precej zanimivih eksperimentov, povezanih z električno energijo, elektrotehniko in magnetizmom.

Pot v Krško smo zaključili še z obiskom Mladinskega centra in srečanjem s predstavniki Društva zaveznikov mehkega pristanka, ki skrbijo v Krškem za izvedbo številnih projektov s področja mladinske kulture, sodobnih umetnosti, neformalnega izobraževanja, ekologije, sociale in humanitarnih dejavnosti. Dogovorili smo se za sodelovanje v prvih pomladanskih mesecih. 

Spremljajte nas na FB PUM-O.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media