Izlet PUM-O-vcev v Krško in Bizeljsko

Pomladni dnevi so prebudili v Pumovcih potrebo po novem, svežem, zanimivem, po izletu. Na izbiro lokacije je vplivalo še nekaj dejavnikov: vrnitev ob pravem času (veliko Pumovcev je vezanih na javni prevoz), dolžina potovanja, na lokacijo nikoli ne bi šli sami, na dan izleta mora sijati sonce,…

Glede na vse naše realne in nerealne želje smo se dogovorili, da si gremo na prekrasen sončen dan najprej ogledat razstavo Svet Energije v GEN-I Krško in nato repnice na Bizeljsko. Po interaktivni razstavi Svet energije nas je vodil Jure Jazbinšek. S pomočjo razstavnih eksponatov smo spoznali principe delovanja različnih tipov elektrarn in se pogovorili o prednostih uporabe jedrske energije. Najbolj pogumni so se preizkusili v simulaciji vodenja dinamične dela nuklearke. V prostorih za poizkuse s področja elektrotehnike, magnetizma, elektrostatike in elektromagnetizma smo na zabaven način utrjevali fizikalna in tehnična znanja in se čudili najbolj vizionarskim idejam Nikole Tesle.

Pot smo nadaljevali na vrhu vasice Brezovice na Bizeljskem. Sredi bizeljskih vinorodnih gričkov smo se ustavili pred prijetno domačijo družine Najger, kjer nam je gospa Aleška odprla vrata repnice. Repnice predstavlja avtohtono naravno, zgodovinsko, etnološko in kulturno dediščino tega območja. Gre za jame, skopane v kremenčev pesek, ki ga je pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. Skladi kremenčevega peska so se sčasoma zbili, kar je domačinom omogočilo izkopavanje jam. Pri tem niso uporabljali posebnih gradbenih materialov, razen pri zazidavanju vhoda, ki je moral biti še posebno skrbno utrjen. Repnico je družina Najger začeli kopati že v 19. stoletju, sprva pa  je bila namenjena za spravilo ozimnice. Iz majhne luknje je nastala ena izmed najlepših in največjih repnic. Ogled repnice smo popestrili še z degustacijo hišnih mesnih specialitet in vin.

Na koncu izleta smo naredili evalvacijo. Velike kljukice in najboljše ocene smo dali pri rubriki  zanimivosti videnega, primerni dolžini izleta, prijetnemu druženju, lepemu vremenu. Slabe volje, slabih ocen in pritožb ni bilo.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media