Kaj dogaja v VGC Skupaj v tem letu

Poletje je v polnem zamahu, mi pa se oziramo na prehojeno pot letošnjih aktivnosti projekta VGC SKUPAJ. Ohranili smo financiranje občin Straža, Dolenjske in Šmarješke Toplice, Škocjan ter MO Novo mesto. Hvaležni smo za to podporo, saj tako lahko nadaljujemo s predavanji in delavnicami, ki omogočajo socialno vključevanje ranljivih družbenih skupin in prispevajo k dvigu kakovosti življenja občanov v vseh sodelujočih občinah.

Do sedaj smo izvedli v vseh petih občinah 74 dogodkov, na katerih smo beležili dober obisk ter zadovoljstvo z vsebino in izvajalci. V Novem mestu smo pripravili dve kuharskih delavnici z Dušanom Portatis Kovačem, in sicer v februarju Skrivnosti priprave okusnih in zdravih obrokov, v maju pa Kuharske veščine za bogastvo okusov. Podobni dve delavnici smo izpeljali tudi v Dolenjskih Toplicah v Sitarjevi hiši, le naslova sta bila malo drugačna. Januarska delavnica je bila Kako pripraviti okusno in zdravo in jed, aprilska pa Peka kruha in skrivnosti zdravilnih jedi.

V Novem mestu se je od januarja do konca junija redno srečevala precej velika skupina plesalk, ki je s prostovoljko Marijo Črv plesala plese narave v krogu. Druga skupina rednih udeležencev delavnic umetniškega ustvarjanja pa se je pod mentorsko koordinacijo prostovoljke Alenke Zupan, predsednice LKD  Mavrica Novo mesto, srečevala vsako sredo prav tako od januarja do junija v RIC-u.

V sodelovanju s krajevno knjižnico Dolenjske Toplice smo od februarja do aprila izvedli tri urice pravljic in ustvarjalne delavnice za otroke in starše, ki sta jih vodili Zvonka Peterlin in Nina Kolar. V Škocjanu so na podoben način potekale bralno ustvarjalne delavnice od januarja do maja, ki so jih vodile knjižničarka Zala Štamcar ter Nina Kolar ali Darja Hrovatič, v juniju pa je bila bralno kuharska delavnica, na kateri je Zala sodelovala s Suzano Plut.

Februarja so se občani lahko spoznali s tehniko Cultural Bodywork za celostno sprostitev telesa in duha z masažo ramenskega obroča in glave, ki jo je predstavila Darja Hrovatič v treh občinah, in sicer v Straži, Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah. Maja je Darja v Straži izpeljala nadaljevanje s poudarkom na masaži dlani, že februarja pa ustvarjalno delavnico izdelovanja pustnih mask. Marec v Straži je bil v znamenju cvetlic iz krep papirja, ki so jih udeleženci izdelovali pod mentorstvom Maje Medic Tomič. Aprila smo na stojnici v Šmarjeških Toplicah v okviru otvoritve vinske fontane Izvir cvička pripravili delavnico praktičnega prikaza izdelave belokranjskih pisanic, ki jo je izpeljala Tončka Jankovič.

Marca in junija smo v navezi z Društvom upokojencev Dolenjske Toplice izvedli dve delavnici, na katerih so udeleženke skupaj z Nino Kolar izdelovale izvirne igračke za otroke, s katerimi bodo članice društva sodelovale na natečaju. Maj je postregel z zanimivim predavanjem Andreja Pešca z naslovom Potrpežljivost in toleranca, poudarek pa je bil na komunikacijskih spretnostih in socialnih veščinah, potekalo pa je v okviru Parade učenja 2023 v Sitarjevi hiši v Dolenjskih Toplicah.

Počitniške delavnice smo izpeljali v Straži konec januarja in v začetku februarja z Nino Kolar, v Dolenjskih Toplicah pa julija, ki so jih pripravile Nina in Darja s knjižničarko Zvonko. Na njih so udeleženci izdelovali indijanske perjanice, poletne cekarje in mozaične slike. Avgusta bodo v Škocjanu na počitniških delavnicah na temo 4 naravnih elementov sodelovale Maja Medic Tomič in Zala Štamcar, v drugi polovici meseca pa se Zali pridruži Darja Hrovatič. Za jesen pa že snujemo nove vsebine, se dogovarjamo in oblikujemo program VGC-ja.

 

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media