Kako lahko poskrbimo za svoje zdravje?

O tem smo poslušali na našem Četrtkovem srečanju v RIC-u. Kar 34 članov Univerze za starejše nas je bilo. Gospa doktorica Doroteja Kuhar nam je predstavila Nacionalni institut za javno zdravje, ki je nastal 2o14 leta z združitvijo. Predstavila nam je demografske podatke o starosti, rojstvu prebivalstva vseh regij, ki jih združuje ta institut. Spoznali smo, kako se v posameznih občinah odraža življenjski slog in skrb za zdravje in odzivnost na ponujene programe. Zanimivi podatki, ki izražajo, kakšno je stanje ozaveščenosti in skrbi za lastno zdravje. Zanimiva je primerjava med kraji in regijami.

Posebno skrb posvečajo preventivi, ker mnoge bolezni lahko preprečimo ali jih umaknemo za kasneje, če poskrbimo za zdravo prehrano, gibanje. Še posebno moramo biti pozorni na bolezni, ki so v družini in se še bolj skrbno posvečati pregledom in navodila zdravnikov tudi upoštevati. Preventivni programi za najbolj pogoste, za srčne in žilne bolezni, so že od leta 1998, sistemsko urejeni pa že leta 2002. Te so najpogostejše vzrok smrti ali invalidnosti. Temu sledijo še rak prostate, dojk in črevesja. Prav za njih so programi SVIT, DORA in ZORA. Odzivnost pregledov je boljša, zato je tudi obolevnost manjša. Pogosto sta strah pred odkritjem in posledično novi pregledi vzrok, da se tem vabilom ne odzovejo. V vseh zdravstvenih domovih so vzgojni centri, ki organizirajo šole zdravega življenja, tudi delavnice za sprostitve .Tu se lahko še pravočasno naučimo, kako se spoprimemo s težavami, dokler jih še lahko obvladamo.

»Sami smo gradniki svojega zdravja!« je sporočilo tega predavanja. Pričakujemo še tretji del v marcu, ko bomo spoznali še kaj koristnega za naše boljše počutje, da bo naše življenje v tem obdobju kvalitetno. Hvaležni smo naši koordinatorki US Simoni, da je našla tako dobre predavatelje z koristnimi napotki za naše zdravje in preventivo. Izkoristite dobre programe in preprečite težave, ki so predvidene zaradi ogroženosti okolja ali dednosti.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše
Fotografije Ivana Parovel, članica Univerze za starejše in RIC Novo mesto

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media