Kako se spopasti z goro literature in učne vsebine?

»Vpisan sem v program poklicnega izobraževanja. Za posamezne predmete nimamo organiziranih predavanj, le konzultacije, zato moramo veliko delati sami. Za posamezni predmet, ki ga moram opraviti, imam na voljo tri konzultacije s profesorjem. Na konzultaciji s profesorjem dobim literaturo in učno vsebino, ki jo moram osvojiti in predelati, potem pa se učim sam. Pri tem imam velike težave, saj je veliko literature, vsebine se v posameznih knjigah ponavljajo, težko izluščim bistvo. Pri prebiranju obsežnih besedil pa se med goro podatkov izgubim. Lotil sem se že izpisovanja iz knjig, vendar mi to vzame preveč časa, potem pa ugotovim, da zgolj prepisujem iz knjig. Pri večkratnem branju literature pa mi v spominu ostane zelo malo podatkov. Zdi se mi, da je vse enako ali pa podobno. Veliko časa porabim za učenje, a sem kljub temu pri opravljanju izpitov neuspešen, tako da sem že čisto obupal. Bojim se, da se mi bo izobraževanje zelo časovno zavleklo. Kako naj se učim, da si bom skrajšal čas in da bom pri izpitih uspešnejši?«

Popolnoma razumemo vaše težave. Težko si je ob delu, družini in ostalih obveznosti, ki jih imate v življenju, organizirati osvajanje učne vsebine in pripravljati na izpit iz posameznega predmeta že, če obiskujete predavanje. Toliko težje je, če te možnosti nimate. Tako morate imeti kar nekaj spretnosti, da obvladujete kopico različne literature in virov o enaki učni vsebini.  Oblika samoizobraževanja zahteva od vas veliko več aktivnosti in odgovornosti ter nenazadnje veliko spretnosti pri tem, kako si boste učenje organizirali. Pomembno je, da veste, kaj morate osvojiti, kaj boste morali znati na preverjanju znanja pri posameznem predmetu. Za uspešno opravljanje izpitov ni dovolj, če učno vsebino preberete in obdelate pisno. Pri tem so pomembni kvalitetni izpiski, ki omogočajo, da  s pomočjo teh lažje poteka pomnjenje učne vsebine. Poleg tega si že z izdelovanjem izpiskov lahko veliko zapomnite. Tehnike izdelovanja dobrih zapiskov in izpiskov iz literature se da priučiti. Najbolje bi bilo, da se osebno oglasite v svetovalnem središču, s sabo prinesete literaturo in vsebino, ki jo morate znati na izpitu. Individualno bomo pogledali, kje je vzrok vaših težav, kje se pojavljajo ovire in vam pomagali na vaši poti k uspešnemu opravljanju izpitov.

 

Vse informacije, povezane z izobraževanjem in učenjem odraslih pred vključitvijo v izobraževanje, pomoč pri organizaciji in pomoč pri učenju med samim izobraževanjem in po končanem izobraževanju brezplačno nudi Svetovalno središče Novo mesto. Lahko nas obiščete osebno, najdete nas v prostorih RIC-a Novo mesto, Topliška cesta 2, ali pa svetovalko Katjo pokličete po telefonu 040 439 745 oziroma kontaktirate po elektronski pošti katja.volf@ric-nm.si. Veseli bomo vašega vprašanja.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media