Kam in kako v projektu VGC SKUPAJ Dolenjske Toplice

Večgeneracijski center Skupaj je projekt, ki bogati lokalno okolje s ponudbo najrazličnejših vsebin, številnih delavnic in predavanj, ki občanom omogočajo, da pridobijo novo znanje, spretnosti in veščine ter izkušnje na različnih področjih. Ko smo leta 2017 začeli s projektom in v Dolenjskih Toplicah vzpostavili center, smo bili še nekoliko negotovi, kako se bo vse skupaj odvijalo. Danes vemo, da je bilo vredno, da smo prinesli nekaj pozitivnega in koristnega, da so se vse generacije, od najmlajših do najstarejših, družile ob različnih priložnostih in na številnih dogodkih.

Sodelovaje med občino in RIC-om Novo mesto je dobro potekalo, izmenjali so si informacije o potrebah, željah in interesih občanov, promovirali in vabili na aktivnosti, soustvarjali nekatere projekte, kot je Evropski teden mobilnosti in teden športa. Občani so s podporo projekta skrbeli za svoje zdravje z nordijsko hojo, plesom in zdravo prehrano, s sproščanjem ob zvokih in na delavnicah za osebnostno rast ohranjali dobro počutje, spodbujali kreativnost in urili ročne spretnosti na ustvarjalnih delavnicah, bogatili jezikovne znanje na tečajih angleščine ter izpopolnjevali digitalno pismenost na računalniških delavnicah. Otroci so se na počitniških delavnicah družili in zabavali, ustvarjali in kuhali, bili telesno dejavni in raziskovali naravo.

V letu 2021 smo za občane Dolenjskih Toplic izvedli 97 aktivnosti v skupnem trajanju 408 ur. Vseh aktivnosti se je udeležilo 493 različnih oseb. Na dogodkih pa smo beležili 1066 obiskov, saj se je ena oseba lahko udeležila več dogodkov. Delavnice so vodili zaposleni in zunanji izvajalci RIC-a Novo mesto ter prostovoljci.

Zaključek projekta smo obeležili prav v občini Dolenjske Toplice. Srečali smo se v grajskem paviljonu Hudičev turn, kjer je v četrtek, 17. 6. 2021, potekala slavnostna prireditev projekta Večgeneracijski center Skupaj. Posebej smo bili veseli, da je udeležencem dobrodošlico zaželel župan Franci Vovk, ki je predstavil tudi nekaj zgodovinskih zanimivosti prizorišča dogodka.

Obljube, da bomo že v letu 2022 lahko nadaljevali z uspešnim projektom, ki bi ga financiralo ministrstvo in Evropska unija, so se prenesle v prihodnost. Upanje, da bomo s projektom lahko nadaljevali, ostaja v pričakovanju razpisa vsaj do konca tega leta. Ob uspešni prijavi bi od leta 2023 dalje v večjem obsegu gradili zgodbo večgeneracijskega sodelovanja. Z dodatno finančno in organizacijsko podporo Občine Dolenjske Toplice bi občanom lahko ponudili več aktivnosti, dogodkov in srečanj na predavanjih, delavnica in tečajih. In vse to bi bilo brezplačno dostopno.

Izobraževanje in informiranje, druženje in širjenje socialne mreže udeležencev, vseživljenjsko učenje in usposabljanje, podpora in pomoč na različnih ravneh za skupine in posameznike bi bila z novim projektom stalna ponudba za občane Dolenjskih Toplic. Delček tega lahko zagotavljamo tudi letos prav s finančno podporo občine.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media