Končno tudi mi na daljavo

Izvajanje socialne aktivacije je bilo zaradi preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 za dlje časa prekinjeno. Ko smo dobili zeleno luč za izvajanje na daljavo, smo takoj začeli s pripravami. Naše udeleženke so bile navdušene, ko smo jih obvestili, da nadaljujmo s programom.

Za prvo srečanje, ki smo ga izvedli 1. 2. 2021, smo izbrali Facebook Messenger, saj smo predvidevali, da večina udeleženk to pozna. Sklicali smo video klic in se po dolgem času zopet srečali. Prvo srečanje smo namenili dogovoru o tem, kako bomo v prihodnjih tednih izvajali naša srečanja na daljavo. Odločili smo se, da naše delo na daljavo nadaljujemo preko ZOOM-a. Podali smo vse informacije o tem, kako si aplikacijo namestiti in jo nato uporabljati. Ker vse udeleženke niso vešče uporabe sodobne tehnologije, bomo za te naloge pošiljali po pošti.

V prvem tednu smo naša srečanja namenili razmišljanju o pozitivnih in negativnih posledicah korona virusa. Izdelali smo tudi plakat. Večina udeleženk je kot negativno izpostavila to, da gre za težko bolezen, da se morajo zaradi omejitev gibanja zadrževati doma, da ne morejo po opravkih, saj so zaprte vse trgovine in velja prepoved gibanja med občinami. Kot negativno so izpostavile tudi zaprtje vrtcev in šol, saj so tako otroci prikrajšani za učenje in druženje, izvajanje programov na daljavo, slabše zaposlovanje ter veliko ljudi ne more delati na delovnem mestu in se ne more družiti s sorodniki. Kot pozitivno pa so udeleženke izpostavile: več časa zaradi ukrepov preživimo z družino in otroci, skrb namenjamo higieni in preprečevanju širjenja virusa – umivanje rok, razkuževanje, nošenje zaščitnih mask in druženje v manjšem obsegu, prihranimo denar, solidarnostni dodatek od države in izpopolnjevanje računalniškega znanja.

Udeleženke se veselijo nadaljevanja dela na daljavo. Soočanje s tehnologijo jim predstavlja pravi izziv, zato so na trnih, kaj vse jih čaka.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media