Kuharske delavnice

V četrtek, 13. 4., smo na RIC-u pričeli z izvajanjem kuharskih delavnic v okviru projekta Šola za življenje - usposabljanje mlajših romskih deklet in žena za vodenje gospodinjstva. V aprilu smo izvedli tri kuharske delavnice, ki se jih je udeležilo več udeleženk in udeležencev Osnovne šole za odrasle.

Prva delavnica je bila namenjena peki peciva. Naša zunanja sodelavka in mentorica delavnic Blanka Rončelj je ob tem dodala: »Tudi peka peciva je ene vrste umetnost, za kar sta potrebna znanje in spretne roke.« Kot nam je povedala Blanka, so z udeleženkami izbrale recepte, zavihale rokave in pripravile nekaj suhih piškotov ter slastno pecivo, ki so jih nato postregle na pogostitvi ob svetovnem dnevu Romov.

20. 4. smo izvedli drugo delavnico, ki je potekala v znamenju izdelave jogurtovega peciva in peke rogljičkov. Kot nam je povedala Blanka, so udeleženke delavnice v pekaču pripravile piškotno dno, vanj vlile kremo in nato dodale še mešano jagodičevje ter pecivo dale hladiti. Medtem, ko se je testo jogurtovega peciva hladilo, so se udeleženke lotile še izdelave rogljičkov. Zamesile so testo, ga razdelile na dva dela ter v en del vmešale kakav. Pripravljeno testo so razrezale na trikotnike, ki so jih zvile v rogljičke in spekle. Še vroče rogljičke so pomočile v sladko vodo in jih povaljale v kokosu.

Tudi tretja delavnica, ki smo jo izvedli v torek, 25. 4., je bila posvečena peki peciva. Blanka nam je zaupala, da je bilo med izvajanjem kuharske delavnice večkrat slišati komentarje in vprašanja kot na primer: »Mmm, kako diši. A spet pečete?« Ta so prihajala tako s strani naključnih in malo manj naključnih obiskovalcev kot tudi s strani sodelavcev RIC-a. Tokrat so se delavnice udeležili tudi fantje. Ti so zmešali maso za slastne jagode. Iz mase so nato oblikovali jagode, jih pomočili v barvilo in povaljali v sladkorju. Za dekoracijo so jagode okrasili z listki pušpana. Medtem je druga skupina udeležencev izdelala rogljičke, polnjene z marmelado ter slano pecivo iz listnatega testa. Na koncu so udeleženci, prav nič leni, naredili še pecivo lene gospodinje.

Delavnice so bile financirane s strani mestne občine Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media