Literarno jutro s Franetom Umekom v RIC-u

Navadno so literarni večeri zvečer, a naša Četrtkova srečanja so zjutraj, da si zasnujemo lep dan. Tako je bilo tudi to novembrsko Četrtkovo srečanje Univerze za starejše v RIC-u Novo mesto. Spoznali smo novo knjigo Franeta Umeka Iz sebe za spomin. To je njegova četrta knjiga pesmi, ki ima poseben pomen. Posvetil jo je ženi Majdi za njunih 50 let skupnega življenja. Naslovnica je delo njegovega brata in spomin nanj.  Za knjigo je skrbel tudi mentor Milan Markelj, ki literate Snovanja vodi in usmerja. V založbi Snovanja pa člani lažje pridejo do svojih knjig in zbornikov.

Knjigo je najprej predstavil v svoji Straži, kjer je pomemben krajan v mnogih vlogah. Zanjo so slišali tudi v Šentjerneju, kjer jo je predstavil našim vrstnikom. Sedaj smo ga spoznali še mi, ki ga poznamo že 21 let, že od začetka našega druženja v RIC-u. Njega in njegovo knjigo nam je predstavila Anica Vidmar, njegova sosnovalka v Društvu upokojencev Novo mesto. S prijaznimi nagovori je iz njega izvabljala odgovore o njegovem čutenju in prenašanju čustev v pesmi. Izbrala sta prave pesmi, ki jih je povedal sam. Tako je z branjem prenesel svoja občutja tudi v nas. V odgovorih pa smo spoznali še njegove vrednote, ki so ga zaznamovale. To so tudi naše vrednote, ko še vedno vemo, kaj je to tovarištvo, solidarnost, dobrota, pripadnost. Zadnja v zbirki je pesem Snežinka. Tudi snežinka nas razveseljuje, a končno se na dlani stopi in ni je več. To je dober zaključek tudi našega življenja. Majhna kaplja pa le še ostane.

Za premore med pogovorom je pravi čas poskrbela njegova vnukinja Ajda Plankar z violinskimi zvoki. V tej osamitvi je njima vsak večer pripravila prave koncerte. Bližina in ljubezen med njimi je kar sijala v naši učilnici. Tako grejejo odnosi in so pravo božanje tudi za druge. Naj tudi vas pogrejejo besede in glasba naj vam odzvanja cel dan! Taki boste lahko osrečevali tudi druge.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše v RIC-u Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše v RIC-u Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media