Medeni vrt

V četrtek, 22. 6. 2023, smo v sončnem dopoldnevu obiskali Medeni vrt gospe Andreje Stankovič, ki leži v zavetju gozda in reke Krke v Irči vasi.
Gospa Andreja, ki je res prava zakladnica znanja o zeliščih in izdelavi zdravilnih pripravkov ter hkrati strastna čebelarka pete generacije v družini, nam je pokazala vrt ter o zeliščih razložila zdravilne, strupene in druge stranske učinke. Izvedeli smo, da npr. ognjič nima nobenih strupenih/ stranskih učinkov ne glede na zaužito količino, medtem ko moramo biti pri pelinu in žajblju previdni, saj imata lahko v preveliki količini močan halucinogen učinek...
Podala nam je nekaj nasvetov za pobiranje, shranjevanje zelišč in pripravo lastnih zdravilnih "zvarkov" (čajnih mešanic in čajev, maceratov, hidrolatov, krem in mazil) iz zelišč, ki jih več ali manj poznamo. Npr. spomladi in poleti pri zeliščih pobiramo cvetove, saj je takrat vsa energija usmerjena v cvet, kar pomeni, da je v cvetu v tistem času tudi največ zdravilnih učinkovin. Korenine zelišč pa shranjujemo v jeseni, saj se energija pri rastlini šele v jeseni ponovno usmeri v korenine.
Videli in spoznali pa smo tudi mnogo zelišč, ki niso vsakdanja, oziroma jih sami niti nismo poznali....do včeraj. Npr. cimicifuga, ki je odlična za zdravljenje in lajšanje ženskih težav; angelika, ki pomaga pri težavah z ledvicami,...
V spomin se nam je ob koncu močno vtisnil njen stavek: "Bolj kot raziskujem učinke različnih zelišč, bolj razumem, zakaj so nekoč zeliščarke imenovali čarovnice in jih davno, davno nazaj nekatere tudi sežgali na grmadi. S svojim znanjem o učinkih zelišč so namreč lahko vplivale na ozdravljenje ali poslabšanje zdravstvenega stanja, rodnost, smrtnost...".
 

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media