Ministrica dr. Anja Kopač Mrak včeraj uradno odprla Večgeneracijski center SKUPAJ

Včeraj je bil za Dolenjsko in osrčje Dolenjske poseben dan, saj so v RIC-u Novo mesto dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, županji Občin Šmarješke Toplice in Kostel ter župani Mestne občine Novo mesto in Občin Kočevje, Dolenjske Toplice, Straža, Sodražica in Škocjan ter direktorici RIC-a Novo mesto in LU Kočevje uradno odprli Večgeneracijski center SKUPAJ.

 Večgeneracijski center Skupaj, ki je svoja vrata odprl že januarja, deluje pod okriljem RIC Novo mesto in LU Kočevje. Z brezplačnimi aktivnostmi bo pet let bogatil življenja občanov osmih občin JV regije, in sicer preko druženja, informiranja, svetovanja, učenja in izobraževanja ter ohranjanja in širjenja socialnih mrež.

 Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je poudarila, da je osnovni namen 15 večgeneracijskih centrov v državi, preprečevanje socialne izključenosti najbolj ranljivih skupin. Meni, da so še posebej pomembni različni preventivni programi – če bodo zaživeli, bo manj potreb na centrih za socialno delo, kar je ena od značilnosti prihodnje socialne politike.

Prisotni župani so pozdravili projekt in poudarili vlogo in pomen projekta za lokalno okolje.

Strinjali so se, da potrebujemo povezovanje znotraj regije, povezovanje med občinami, povezovanje med različnimi združenji in institucijami ter med generacijami. S sodelovanjem bomo presegali individualizem, ki postaja značilnost naše družbe. Še posebej župani manjših občin vidijo v projektu tudi pridobitev izobraževalnih možnosti za svoje občane, še posebej toplo pa pozdravljajo različne aktivnosti za otroke, da ne bodo prostega časa preživljali samo za računalniki in s telefoni.

 Otvoritveni dogodek so z nastopom popestrili člani programa Z glasbo v lepši dan pri Univerzi za starejše v RIC Novo mesto in mlada plesalca Jasna Potočar in Patrik Klun.

Foto: Alen Hočevar in Nejc Krašovec

 

Dokumenti

programski list

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media