Nasilje med spoloma

Tokrat smo se v četrtkovi delavnici Osnovne šole za Rome pogovarjali o nasilju med spoloma. Predavatelji iz Varne hiše so udeležencem predstavili svoje delovanje. Poudarili so, da je nasilje v družini družbeni fenomen.

Pojmovanja o tem, kaj je nasilje med spoloma, se razlikujejo tudi znotraj samih družbenih skupin. Žal je prisotno tudi med Romi. Razlike obstajajo celo v samem dojemanju nasilja s strani žensk v primerjavi z njegovim dojemanjem s strani moških, pomembna pa je tudi delitev na javno in zasebno nasilje. Kakorkoli že, nasilje v družini je težava, ki bi se jo morali lotiti z zavihanimi rokavi, saj je zmanjšanje tega pojava pomembno za dobro funkcioniranje družine in nadalje tudi velikega pomena za stabilnost in uspeh vsake družbe. A zaskrbljenosti družbe, glede na določena dejstva povezana z družinskim nasiljem, ni videti.

Udeleženci so z zanimanjem spremljali predavanje. Z aktivnim sodelovanjem v diskusiji, primeri iz življenja in zavestjo, da je treba marsikaj spremeniti v družini, so dokazali, da je bila tokratna tematika četrtkove delavnice v programu Pomoč Romom pri socializaciji, zadetek v polno.

Kajti družina predstavlja v javnosti sinonim za zasebno življenje, ki posamezniku nudi čustveno oporo, ljubezen, razumevanje, zavetje, varnost, medsebojno zaupanje, toplino, veselje. Vendar pa je takšna predstava idealiziranje družinskega življenja in daleč od stvarne podobe, saj je na drugi strani družina lahko tudi prostor, ki pomeni tudi nevarnost, strah, trpljenje, žalost, preplašenost, bojazen. Družina torej ni idiličen otoček v nasilnem in konfliktnem svetu, ampak je socialna skupina z inherentno visoko stopnjo konfliktov in stresov.

Ob koncu tokratne delavnice smo si obljubili, da se snidemo že v januarju 2016.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media