Nikoli prestari za šolanje

»Stara sem 40 let, otroka sta že srednješolca in želim si uresničiti svoj stari sen, da bi postala medicinska sestra. Končano imam osnovno šolo. Sem zaposlena, moje delo ni zahtevno in težko, vendar me to delo ne veseli. Žal nimam izobrazbe, da bi službo zamenjala. Še vedno pa si želim delati kot medicinska sestra. Ali je zame to pri mojih letih še smiselno in ali je tovrstno šolanje organizirano tudi za odrasle in kje?«

 

»Za izobraževanje in učenje nikoli nismo prestari in za to ni nikoli prepozno, še posebno v vašem primeru, ko si želite uresničiti svoje sanje izpred nekaj let, da bi delali v poklicu. Odrasli s starostjo ne izgubljamo sposobnosti za učenje. Če se v izobraževanje vključimo po daljšem obdobju, je potrebno, da si učenje dobro organiziramo in si zanj rezerviramo čas. Pomembno je seveda, da imamo pred sabo cilj, tako kot ga imate vi.

Pred vključitvijo v izobraževanje je dobro, pridobiti vse pomembne informacije v zvezi z izobraževalnim programom, v katerega se nameravate vključiti: kje in na kakšen način se študij izvaja (v obliki predavanj, e-obliki), koliko časa traja takšno izobraževanje, kje se lahko potem zaposlite, kakšno delo lahko opravljate po končanem izobraževanju.

Poklic medicinske sestre si lahko pridobite v programu srednjega strokovnega izobraževanja Zdravstvena nega. To je štiriletni srednješolski program, ki poteka za mladino in odrasle. Na področju Novega mesta ta program za odrasle izvajajo na Šolskem centru Novo mesto. Po končanem programu pridobite naziv srednji zdravstvenik/srednja medicinska sestra. Za manj zahtevna dela v zdravstvu pa se lahko vpišete tudi v triletni program Bolničar – negovalec. Izobraževanje je organizirano v popoldanskem času. Vpisi v izobraževanje odraslih potekajo v večini primerov v mesecu septembru in oktobru, možna pa je tudi vključitev med šolskim letom. Razpis za izobraževanje odraslih za vpis v srednješolske programe za leto 2018/19 bo izšel predvidoma v mesecu avgustu.

Vse informacije, povezane z izobraževanjem in učenjem odraslih pred vključitvijo v izobraževanje, pomoč pri organizaciji in pomoč pri učenju med samim izobraževanjem in po končanem izobraževanju brezplačno nudi Svetovalno središče Novo mesto. Lahko nas obiščete osebno, najdete nas v prostorih RIC-a Novo mesto, Topliška cesta 2, ali pa svetovalko Katjo pokličete po telefonu 040 439 745 oziroma kontaktirate po elektronski pošti katja.volf@ric-nm.si. Veseli bomo vašega vprašanja.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media