O ljubezni do živali in razstavi slik

V naši učilnici na Četrtkovem srečanju Univerze za starejše RIC Novo mesto so se izmenjale kar tri generacije. V prvem delu smo poslušali prostovoljko Vesno Plavec, predsednico Društva za zaščito živali Novo mesto. Poslušali smo jo mi starejši in učenci 1. b razreda Osnovne šole Center in njuni učiteljici. Kar spretno in vsem razumljivo nas je predavateljica poučila o dolžnostih imetnika živali, o potrebah: o hrani in gibanju, in skrbi za živali. Navdušeni otroci bi imeli vse živali, a zanje niso pripravljeni skrbeti vsak dan. Ta otroška radoživost in navdušenje sta kar nalezljivi in dobro smo sodelovali tudi mi. Prosila je tudi za pomoč društvu, ki jo lahko pošljemo s SMS  «MUCKINM5«. Poskrbeti morajo za prehrano in sterilizacijo živali v Zavetišču. Upam, da bo njena prošnja »Prosim, pomagajte!« slišana in uslišana.

V drugem delu srečanja pa smo se zopet razveselili  lepih sten naše učilnice, saj je svoje slike razstavila gospa Joži Brulc, ki že 15 let sodeluje v Likovno kulturnem društvu Mavrica. Prvič je razstavljala v Šentjerneju pred 10-imi leti. Sedaj pa je svoje slike dala na ogled v RIC-u. Do jeseni bodo krasile našo učilnico. Pridite si jih ogledat! O 17-ih slikah je prebran tudi komentar Alenke Zupan, predsednice Mavrice. Med Mavričarje spada sedaj tudi mlada napovedovalka Tara Božič. S svojo spremno besedo osvetli dogodek in doda še zrnca svojega razmišljanja o svetu in našem odnosu do okolja in živali. Z drobnimi pozornostmi lahko osrečujemo druge. Zelo aktualno in odraslo razmišljanje 13 letnice. Seveda pa nobena razstava slik ne mine brez glasbe učencev Glasbene šole Marjana Kozine. Z violino nam je polepšala dan Zoja Končar, ki obiskuje 3. razred violine. Tako smo slišali Koncert za violino v h molu III. stavek  O. Ridinga in R.Iljina: Na gugalnici. Na klavirju jo je spremljal profesor Damjan Brcar. Točko pa je pripravil prof. Nikola Semić.

S povabilom k mizi, polni dobrot in napitkov, se je  gospa Joži Brulc zahvalila za sodelovanje in druženje se je nadaljevalo. Med razstavami so vedno prisotni drugi slikarji, ki jo podpirajo in se veselijo z njo. To je veliko darilo, če si obdarjen s talenti, ki jih v tem času lahko izraziš in pokažeš še drugim. Šele takrat te lahko spoznajo in občudujejo, saj je razstava slik pravi praznik za slikarja. Čestitamo vsem članom in jim želimo lep pogled in igrivo oko, ko bodo svoje videnje prenašali na platna.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media