O zdravilnih rastlinah na daljavo

Letošnja pomlad je prav posebna. Še nikoli nismo doživeli epidemije, še nikoli nismo imeli omejitve gibanja in še nikoli nismo toliko skrbi posvečali sebi in svojim najbližjim. Virus Covid 19 se nam bo globoko vtisnil v spomin.

Imamo privilegij in srečo, da živimo na podeželju, stran od urbanih središč. Na dosegu rok je prečudovita narava, ki nam marsikdaj pomaga pri vsakodnevnih težavah.

Zaradi omejitev smo zdravilne rastline spoznavali na daljavo, saj se nismo mogli osebno srečevati. To je potekalo v obliki samoizobraževanja z gradivom v spletni učilnici in z gradivi, ki jih je tedensko za vsako posamezno rastlino pripravila mentorica Mateja Redenšek Črepinšek. Vsak teden so bile na voljo klepetalnice preko e-sporočil in telefonskih pogovorov.

Rastlina prvega tedna je bil čemaž. Željnim znanja so bila na voljo gradiva s podrobnim opisom rastline, njene učinkovine, delovanje in obsežen priročnik o pripravkih iz čemaža, ki si jih naredimo za ohranjanje zdravja tekom leta, pa tudi množica kuharskih receptov.

V drugem tednu smo se pogovarjali o koprivi in njenih učinkih. H gradivu o koprivi smo dodali še gozdarsko kuharsko knjigo ter z recepti in nasveti navdušili vse tiste, ki so želeli in potrebovali.

Radostilo nas je, ko smo skupaj z vami ugotavljali, kako pomembno je delovati preventivno. In prav zaradi tega smo v tretjem tednu izbrali rastlino pegasti badelj. V tem času, ko smo več doma in so prazniki za nami, bi bilo koristno, da posežemo po sveže zdrobljenih ali zmletih semenih. Naše telo nam bo hvaležno.

Rastlina četrtega tedna je bila po izboru udeležencev na daljavo baldrijan. Le-ta nam lahko pomaga pri premagovanju žalosti, jeze, stresa, strahu, slabega spanca ali povedano drugače - pripomore k boljši kvaliteti življenja. To pa velja izkoristiti, se strinjate, kajne?

Težko smo si v marcu predstavljali, da bodo v začetku maja učilnice še samevale in da bodo naša druženja omejena na družinski krog. Za rastlino tedna smo izbrali bezeg. Še kakšen teden, pa bo zacvetel. Omamen vonj nas bo vabil, da ga naberemo in posušimo, ali pa si iz njega naredimo sok, šabeso, vino, terjak. Zbrali in ponudili smo recepte za nekaj priljubljenih izdelkov iz bezga, da jih ljubitelji narave preizkusijo in se posladkajo z njimi tudi, ko že dolgo več ne bo cvetočih grmov.

Mentorica Mateja Redenšek Črepinšek in sodelavke projekta VGC Skupaj se iskreno zahvaljujemo za vsa vprašanja in verjamemo, da se kmalu srečamo na kakšnem zeliščarskem sprehodu.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media