Obisk novomeške vojašnice Franca Uršiča

Včeraj smo v okviru javnega dela Pomoč Romom pri socializaciji za udeležence Osnovne šole za odrasle organizirali voden ogled novomeške vojašnice Franca Uršiča. Že na začetku so udeleženci spoznali, da bo to ogled posebne vrste. Postrojili smo se v vod in odšli do predavalnice, kjer so nam na kratko predstavili delovanje slovenske vojske. Ogledali smo si predstavitveni film, ki je prikazal strukturo vojske.

Po predavanju smo v urejeni koloni odšli proti razstavnemu voznemu parku oklepnih vozil. Izvedeli  smo kup zanimivih podatkov o oklepnem vozilu Valuk, ki je ravnokar prišel z vadišča Poček. Zanimivo je bilo tudi opazovati, kako vadijo bodoči časniki.

Sledila je predstavitev muzejske zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske, ki so ga prostovoljno uredili zaposleni v vojski.  Najprej nam je g. Novak razložil izvor imena vojašnice. Vojašnica je bila namreč preimenovana iz  Vojašnice Novo mesto v Vojašnico Franca Uršiča, ob dnevu državnosti, 25. junija 2012. Pokojni Franc Uršič, pripadnik TO,  je umrl med letalskim napadom na položaje TO na Medvedjeku v času osamosvojitvene vojne, leta 1991.

Muzejska zbirka obsega orožje, pomožna orodja, vojaške uniforme, zaščitna oblačila in poljsko kuhinjo, ki se je uporabljala v času polpretekle zgodovine v času od osamosvojitve Slovenije.

Ob prijateljskem klepetu z vodnikoma smo obljubili, da se v vojašnico še vrnemo.  Pogled na vojaški način življenja nam je odprl nove dimenzije načina življenja tistih, ki skrbijo za našo varnost.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media