Obisk novomeškega Kapitlja

V programu četrtkovih delavnic Osnovne šole za odrasle, smo si v četrtek, 7. 1. 2016, ogledali novo znamenitost Svetoletna vrata, avtorja Mirsada Begića, novomeško stolnico Sv. Miklavža in pripadajočo kripto z jaslicami.

Predaval nam je gospod Gregor Lotrič, ki ga je prijazno priporočil gospod župnik Silvester Fabijan. Udeleženci so z zanimanjem poslušali o upodobljenih likih na Svetoletnih vratih, pomen vrat usmiljenja, ki so odprta v vsaki škofiji po svetu. V svetem letu 2015 – 2016 imajo sveta vrata natančno določen namen – pridobitev svetoletnega odpustka.

V stolnici nam je predavatelj na preprost način predstavil tri poglavitne značilnosti cerkve. Ker je bila razlaga nazorna in povezana s čustvi nekaterih Romov, ki so verujoči, so naši udeleženci postavili kar nekaj zanimivih vprašanj, ki so se tikale zgodovine nastanka novomeške stolnice.

Zanimiv zaključek je bil ogled jaslic v lapidariju in obisk kripte, ki spominja na starokrščanske katakombe. Beseda je kar zamrla, v tišini so si udeleženci ogledovali spominske plošče, zidovja, ki jih je razjedel zob časa in lastni minljivosti.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media