Obredi nam polepšajo dan

V načrtih Četrtkovih srečanj Univerze za starejše RIC Novo mesto so vsak mesec uvrščeni tudi Pogovori o… O čem naj bi se pogovarjali starejši ljudje? S spomini se vračamo v mladost in jo  tako ohranjamo. Izkušnje so nas naredile modre in jih delimo med sabo, saj jih mladi nočejo več poslušati. Ponavljamo se, oni pa so polni svojih skrbi in jim naše ne pomenijo veliko. Tako je vsako srečanje spoznavanje sošolcev, izmenjava izkušenj in razlaga nepoznanega. Šele zdaj spoznavamo, kako je dobro, da smo si tako različni in od vsepovsod. Različnost bogati, če jo sprejemamo.

Današnje srečanje je padlo na Martinov dan, zato je bil pogovor o obredih pravi naslov. Obredi so v davnini ljudem pomenili veliko. Z njimi so se zahvaljevali za dobro letino, za  vreme, označevali so posebne dneve. Sploh so obredi vsebovali poseben ceremonial in so bogatili življenje naših prednikov. Veliko teh obredov so povzeli krščanski prazniki, saj so bili vezani na naravne prehode v nova obdobja. Z značilnimi jedmi in pijačo so zaznamovali tudi naša otroštva in take prenašamo naprej. V knjigah Roberta Fulghuma Od rojstva do smrti in Anselma Gruna 50 obredov za življenje so opisani obredi od rojstva do smrti in tudi za vsak dan posebej. Prav začetki dneva so važni, da z obredom označimo dan in se zvečer s hvaležnostjo poslovimo od njega.

V naših pogovorih smo se spomnili tepežnega dne, božičnega večera, ramplanja, miklavževanja, velikonočnih iskanj pirhov in sekanja le -teh, prižiganja sveč v spomin in za hvaležnost, blagoslavljanja prostorov, praznovanj obletnic in rojstev. Zaradi korone je prisotnost članov manjša, zato so bili tudi spomini na obrede okrnjeni. Pa vendar smo spoznali nekaj prav posebnih osebnih obredov, ki nam označijo dan in ga polepšajo in naredijo posebnega. Mnoge od teh bomo vzeli za svoje, saj nam polepšajo dan.

Vsak narod, družina ima svoje obrede, ki lahko v dobri soseski obogatijo dneve vsem. Tako postane življenje vsak dan drugačno in združuje ljudi, če cenimo različnost in spoštujemo drugačnost. Življenje je lahko lepo in polno novih spoznanj, zato uživajmo v njem in se veselimo vsak dan sproti. Več dni je minilo, kot jih bo še prišlo. Zato vsakega užijmo obredno ali navadno.

Zapisala in vodila pogovor Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media