Odmevno in dobro obiskano srečanje VGC Skupaj

V petek, 29. 11. 2019, je potekalo zelo dobro obiskano »Srečanje partnerjev, izvajalcev, prostovoljcev in udeležencev projekta VGC Skupaj«, ki deluje pod okriljem RIC Novo mesto in Ljudske univerze Kočevje. Program srečanja je navdušil s svojo bogato vsebino, pristnostjo in raznovrstnim dogajanjem, v katerega so se lahko vključili tudi obiskovalci.

Poudarek je bil na prazničnem vzdušju, povezovanju, druženju in sprostitvi. Priprava na veseli december je ponudila preplet doživljajske izkušnje, izmenjavo znanja in veščin, ustvarjanje, telesne in miselne dejavnosti, razvijanje socialnega čuta in bogastvo idej, pa tudi zabavo in kulturno udejstvovanje.

Društva in institucije, s katerimi več sodelujemo, so se predstavila preko prikaza izdelave različnih izdelkov, petja, degustacije, dramske igre, plesa, ročnih spretnosti …

Uvodoma so vsem zbranim zapele pevke skupine Klasje iz Škocjana. Sklepni nastop na dogodku pa je pripadel ljudskim pevkam Rožce, ki delujejo v okviru DPŽ Dolenjske Toplice.

Društvo invalidov Kočevje se je predstavilo z delavnico in razstavo novoletnih voščilnic. Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice je poskrbelo za degustacijo okusnih jabolčnih zavitkov in slastnih pit, ki so »zaščitni znak« njihove prireditve Topliško jabolko. Turistično društvo Straža nam je postreglo s šarklji različnih okusov, ki jih straške podeželske ženske vsako leto pripravijo za razstavo na Straški jeseni.

Društva upokojencev Dolenjske Toplice, Škocjan in Straža so prikazala svoje raznovrstne izdelke, ki jih spretne roke njihovih članic in članov ustvarjajo tudi na organiziranih delavnicah Večgeneracijskega centra Skupaj, ki aktivnosti med drugimi izvaja tudi v teh občinah. Posebej zanimiv je bil prikaz klekljanja in tehnike Reshilije, kar so vodile članice iz Straže.

Učenci OŠ Frana Metelka Škocjan so uprizorili dramsko igro o Ignaciju Knobleharju. Namreč, Knobleharjevo leto v Občini Škocjan je bilo tesno povezano tudi z aktivnostmi VGC Skupaj.

Prostovoljke VGC Skupaj iz Novega mesta so pripravile ustvarjalno delavnico izdelovanja okraskov za novoletno jelko, prostovoljka iz Kočevja pa je v foto studiu portretirala sodelujoče.

Varovanci Varstveno delovnega centra Novo mesto so nam predstavili sklop delavnic aromaterapije, ki smo jih za njih organizirali v projektu VGC Skupaj. Za veselo vzdušje so poskrbeli še z igranjem na harmoniko in petjem.

Tudi nastopajoči iz Želve, podjetja za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Enote Novo mesto so pripravili zanimivo predstavitev. Za možgansko telovadbo so poskrbeli z ugankami, deklamacijami in gibanjem. Predstavili so tudi volnene okraske v obliki kapice.

Prostovoljec Zavoda Mavrični bojevniki je predstavil načela in cilje bojevnikov, kako delujejo, v nadaljevanju srečanja pa obiskovalce animiral s pletenjem raznobarvnih zapestnic.

V krogu so zaplesale članice skupine plesi narave, ki se enkrat tedensko srečujejo na delavnicah s prostovoljko, ki jih vodi s svojo pozitivno naravnanostjo in navdušenjem do plesa in druženja.

Program je spretno in duhovito povezoval Radovan Trifkovič. Spomin na naš skupni dogodek bo vsem udeležencem ostal za vedno zapisan kot primer dobro uigranega sodelovanja lokalnih skupnosti, več kot 90 partnerjev, skoraj 60 prostovoljcev letno in preko 100 zunanjih izvajalcev ter zaposlenih na projektu.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media