Gremo v kino Kapa

Še pomnite dekleta in fantje, kako je kino oblikovalo našo mladost. V temi kinodvorane smo zaživeli drugačno življenje: se zaljubljali v junake, trepetali za njih, si predstavljali, da smo del njih. Lepi spomini, ki jih lahko oživimo, če gremo spet v kino. Prvi slovenski božični film Kapa je tak, da je vredno spet stopiti v ta svet. Pridite in uživajmo skupaj!

Tako je bilo vabilo za Četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC Novo mesto. Naša Anita je bila takoj ZA, odpovedala je načrtovano predavanje in šla v raziskovanje poti do filma v Cineplexx-u. Dobili smo obvestila in se začeli veseliti malo drugačnega srečanja v kinodvorani. Mnogi so to dvorano obiskali prvič. Že dolgo za nas kino ni več veselo pričakovanje, tedenska nagrada in edino razvedrilo. Povabili smo vse skupine upokojencev, da se nam pridružijo in uživajo z nami. Res se je vila dolga vrsta za karte in spomini na krajše poti do kart, vrivanja v vrste in zadoščenje ob nakupu, so privreli na dan. Več kot 70 se nas je zbralo pred velikim platnom in težko smo zdržali glasnost vseh reklam za filme, ki še bodo. Ta ekran je le večji kot domači.

Napetost je naraščala in končno se je začelo… Zgodba božična, polna pričakovanj in želja. Za vsakega drugačna, ker današnji čas živimo v različnih svetovih. Eni imajo vse in preveč, drugi želijo le dom in starše. Star internat z  drugačno vzgojiteljico je mnoge spomnil na bivanje v času šolanja. Vendar takrat ni bilo nasilja med gojenci, saj smo bili vsi v enakem položaju. Odtrgani od doma in željni prijaznosti. Zgodba je polna svetlobe od prazničnih lučeh, a tudi temačnosti v skromnem domu. Zanimiva božična noč v iskanju pravega božiča in spoznanju, da človeška toplina omehča in ogreje. Kapa, ki je zaznamovala fanta, postane darilo, ki ogreje. Izpolnjena pa je tudi božična želja za kužkom. Konec lep in ugasnjene luči so nas vrnile v sedanjost. Veseli, da smo doživeli nekaj drugačnega, pričakujemo nova srečanja v drugem letu. Le še dopoldansko silvestrovanje in srečelov na Loki nas čakata drugi teden.

Vesel december, poln pričakovanj in obdarovanj! Veselimo se ga in bodimo  prijazni sopotniki in dobrotniki. Tudi lepa beseda in nasmeh sta lepo darilo. Darujte oboje, to se takoj vrne!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media