Ogled Najboljših Praks na Siciliji, Italija

16. in 17. aprila 2024 so partnerji projekta GROW Your Own Tree skupaj z prostovoljci obiskali Sicilijo, Italija. Srečanje je imelo namen olajšati izmenjavo, zbiranje in izbor najboljših praks, ki spodbujajo trajnost in razvoj skupnosti. Imeli smo privilegij, da smo iz prve roke opazovali nekatere najbolj inovativne in vplivne pobude na Siciliji.

Med izstopajočimi primeri je bila Arkè Olio di Sicilia, pionirsko podjetje, ki je preoblikovalo pokrajino sicilijanske proizvodnje oljčnega olja. Ustanovljeno leta 2001 je Arkè začelo misijo nadzorovanja celotne vrednostne verige sicilijanskega olja, zagotavljajoč njegovo globalno prepoznavnost in prodor na trg. Danes se prizadevanja podjetja razprostirajo na več kot 150 hektarjih oljčnih nasadov, ki obsegajo 45.000 dreves. S skrbnim reguliranjem in strogimi kontrolami kakovosti je Arkè postavil merilo odličnosti v proizvodnji oljčnega olja, si prislužil priznanja in izvozi v številne države.

Še ena izjemna praksa je kooperativa Ciauli AgriCoop, priča skupnostno usmerjeni trajnosti. Ustanovljena pred štirimi leti v Palermu, je Ciauli izšla iz gibanja malega ekološkega proizvajalca in socialnih podjetij. Kar se je začelo kot skromna skupina za solidarno nakupovanje, se je razvilo v uspešno središče za lokalno pridelane dobrine in družbeno krepitev. Ciauli deluje kot središče, kjer se kmetje, potrošniki in družbene pobude srečujejo, spodbuja kratke verige dobave in trajnostne kmetijske prakse. Kooperativa gosti tudi delavnico Cuoche Combattenti, projekt, ki se bori proti spolnemu nasilju skozi kulinariko. Zborovanje na Siciliji je poudarilo pomen deljenja in širjenja takšnih najboljših praks, da bi navdihnilo pozitivne spremembe na širši ravni. S zbirko 30 vzornih pobud, usmerjenih v izboljšanje lokalnih okolij, optimizacijo naravnih virov in spodbujanje vključujoče rasti, projekt si prizadeva zgraditi temelje za svetlejšo, bolj trajnostno prihodnost.

Na Slovenskem in v Italiji vas čaka bogastvo inovativnih idej, pripravljenih za posredovanje neprecenljivih lekcij in vpogledov. Z združevanjem moči sodelovanja in izmenjave znanja lahko tlakujemo pot proti bolj odpornemu in pravičnemu svetu. Pridružite se nam pri zagovarjanju teh preoblikovalnih praks in skupnem oblikovanju boljšega jutri za vse.

 

Financerji

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media