Oljka in oljčno olje v življenju Istranov

Zanimivo predavanje v Univerzi za starejše  nas je ta četrtek preselilo v Istro. Živahna Šavrinka,  doktorica etnologije  Rožana  Koštial,  nas je popeljala med oljke in s svojim znanjem in energijo navdušila z vsem: zgodovino Istranov, njihovim načinom življenja v šestih državah, o trdem  značaju in prilagodljivosti v vseh časih. Pridih narečja je zavel iz njene pripovedi , kar je izzvenelo domoljubno in prijazno. O oljkah in oljčnikih nekoč in danes, o pobiranju in predelavi, uporabi smo v tem predavanju izvedeli veliko. Strnjena pripoved je nudila tudi demonstracijo rastline in vse predmete, ki sodijo  k  rabi in uporabi. Kot Dolenjci trto, tako oni častijo oljko. Tudi njim je včasih rezala kruh, danes pa jo gojijo za veselje tudi meščani. Od rojstva do smrti jih spremlja luč, ki je prisotna v vseh obredih in vsakdanjem življenju za svetlobo, za zdravje, za hrano, kot mazilo, za pitje, zmage in zadnje slovo.

Degustacija domačega pridelka  je dokazala, koliko sonca in dela je v tem malem plodu na starih, mogočnih drevesih. V novem času pa tudi na majhnih, dostopnih, nižjih vejah na terasah v nižini. S stroji in znanjem je delo sedaj lažje. Spomin na stare čase pa je ohranjen v muzejih. Oljka velja kot poslanica miru in v velikonočnem času njene veje pošljejo  po vseh slovenskih krajih za cvetno nedeljo. Oljka, tako majhen sad in tako pomemben za pokrajino in ljudi.

Verjetno ima predavateljica še veliko zanimivih tem. Radi bi jo še poslušali. Prinesla je dobro energijo  s svojim navdušenjem in dobro predstavitvijo.

Zapisala  Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media