Osebe, ki so se mi vtisnile v spomin

Svoje izkušnje in spoznanja razkrivamo vrstnikom in se čudimo, kako je veliko stvari enakih, ker smo živeli v istem času. Prav zato naše zgodbe pri mladih niso uspešne. Da bi se bolje spoznali in razkrili, kaj vse nas je oblikovalo v življenju, bomo to leto v Pogovorih o… predstavili osebe, ki so nam v življenju veliko pomenile ali še pomenijo in še vedno vplivajo na nas.

Tako smo v tem oktobrskem Četrtkovem srečanju Univerze za starejše RIC Novo mesto spoznali gospo Silvo Mohorčič, Gorenjko s stalnim bivanjem v Žužemberku že 44 let. Predstavila nam jo je Jožica Brezovar, ker jo je navdušila s pesmimi in svojo dejavnostjo v Žužemberku. S svojimi pesmimi je tudi nas presenetila, ker smo v njih prepoznali naše čutenje časa, ki nam je skupen. Veseli smo, da smo spoznali še eno pesnico v naših letih. Pomladi napoveduje tudi knjigo. Dokazuje, da je ta čas naklonjen obema polovicama možganov, saj veliko starostnikov ustvarja. Torej za vse pride pravi čas, le dočakati ga je treba in izkoristiti dano.

Zelo se nas dotaknejo tudi avtorji knjig. Tako nas navdušuje argentinski pisatelj Jorge Bacay s svojimi zdravilnimi zgodbami. Moč najdemo tudi v filmskih zgodbah ljudi, ki kljub težavam najdejo poti do sreče in nas učijo, kako premagovati težave.

Največ vpliva na naše življenje imajo še sedaj starši, ker smo povzeli vzorce in jih le redki zamenjali. Za vedno pa ostaja v nas ljubezen in podpora, ki so jo nam dali. To v življenju največ pomeni, ko se mlad človek oblikuje. Rastemo pa še.

Veliko vlogo imajo tudi učitelji, saj so oblikovali naše delovne navade, radovednost, navdušenost in pripadnost. Še dolgo v starost odmevajo njihove besede spodbud in pohval.

Ker smo mnogi zrasli brez očetov, je to pustilo v nas praznino, ki smo jo prerasli. Vendar tudi zdaj raste veliko otrok ob odsotnih očetih, ker zanje nimajo časa. Za dober razvoj osebnosti pa sta potrebna oba.

Veseli smo, da smo postali stari in da še vedno čutimo radoživost in radovednost, da se radi družimo in izmenjujemo izkušnje in znanja. Verjetno bodo naši pogovori zanimivi, če jih bomo zanimive naredili sami. Zato premislite, koga bi nam predstavili, ker je za vas pomemben. Postanite tudi vi oseba, ki zaznamuje ljudi in čas. Veselimo se novih zdravilnih zgodb!

Pa še to: Iz pesmi Starost ni samo žalost naše gostje Silve Mohorčič.

»Starost je tudi modrost,

leta vodijo čez tisti most,

kjer naše mnenje šteje

in takrat mladost iz nas veje.«

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Stane Gregorčič, član Univerze za starejše RIC Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media