OŠO na posvetu Ženske Rominje – od deklištva do starševstva

V petek, 13. 11. 2015 smo se udeleženci OŠO udeležili enodnevnega posveta z naslovom Ženske Rominje – od deklištva do starševstva. Posvet je organiziralo Ministrstvo za zdravje ter Zveza Romov Slovenije na Brdu pri Kranju.

Rdeča nit posveta je bil položaj romskih žensk v družbi in njihovo zdravje. Različni predavatelji so predstavili svoje poglede in dejansko stanje o raznolikosti romske skupnosti, odraščanju romskih deklet, nosečnosti in načrtovanju družine. Udeleženci so posvet pozorno spremljali in tudi sodelovali v razpravi glede uporabe kontracepcije. Rečeno je bilo, da Romi ne uporabljajo kontracepcije, kar je sprožilo ogorčenje s strani naših romskih udeleženk. Ena izmed njih je celo pojasnila, da je uporaba kontracepcije odvisna od naselja do naselja oziroma od lokalne vzgoje in da jo v njihovem naselju uporabljajo vse generacije ne glede na spol.

Vse nove informacije, ki so jih pridobili, so na poti proti domu vnele pravo razpravo o romskih ženskah na Dolenjskem, ki je trajala vse do Novega mesta. Zelo zanimiva se jim je zdela tudi tema o prisilnih porokah romskih deklic, saj tega naši Romi ne poznajo in je med njimi vzbudila nestrinjanje s tako načrtovanim zakonom. Ob strinjanju, da smo izvedeli marsikaj novega, smo zaključili prijetno petkovo druženje.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media