Osteoporoza - tiha spremljevalka v naših letih

Zadnje oktobrsko Četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC Novo mesto smo preživeli s člani Društva za osteoporozo Novo mesto. O programih društva nam je spet spregovorila njegova predsednica Milojka Gutman. Kar 150 njihovih  članov se udeležuje predavanj, telovadbe in pohodov in tako poskrbijo za svoje zdravje in dobro počutje. Važno je, da o bolezni izvemo pravočasno in naredimo vse, da bodo naše kosti še dolgo brez poškodb. Tudi za nas so poskrbeli z brošuro Vse, kar moram vedeti o osteoporozi Tomaža Kocjana in z glasilom društva Sončnica. V njem je veliko podatkov o društvih, o članih. Največ pa o bolezni, ki nas ogroža v teh letih. Nato smo si lahko izmerili gostoto kosti z ultrazvokom petnice.

Kar veliko članic je pregled opozoril na začetke bolezni, da bodo pravočasno začele z zdravljenjem in skrbjo za utrjevanje in zdravila in pravi način prehrane. Vitamin D je odlično zdravilo za kosti, da nas bodo še dolgo držale. Že 15 let društvo preprečuje, pomaga in opozarja na preventivne ukrepe, da se izognemo zlomom in poškodbam.

Največ pa lahko naredimo zase, če poskrbimo za svoje telo s telovadbo, za dušo z druženjem, za znanje pa s predavanji o tej bolezni. Danes nas je njihova vaditeljica Vida Mamilovič dobro segrela z vajami. Morda je navdušila še koga, da se jim   bo pridružil. Tako bomo utrdili svoje kosti in z njimi ne bo težav.

Danes so članice društva poskrbele tudi za nas člane Univerze za starejše. Spet vemo več, da se bomo lahko pravočasno izognili težavam. Hvaležni smo za vsako novo znanje!Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto.

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media