Pametni telefoni za samostojno, zdravo in aktivno staranje

O tem nam je ta teden predavala magistra Mojca Šetinc s Centra za družboslovno informatiko. Zaradi naraščanja starejše populacije, leta 2060 bo že tretjina starejših od 65 let, so se lotili tega projekta M-aging. Želijo spoznati potrebe starejših, razviti pametne telefone za večjo kakovost starejših in v sodelovanju s starejšimi oblikovati inovativne storitve za zdravo in aktivno življenje. Z novo tehnologijo bodo v korist starejših izboljšali kakovost in aktivno staranje in olajšali življenje starejšim, mlajšim pa zmanjšali skrb za njih.

Našo generacijo je nova tehnologija zalotila nepripravljene. Z njo so se nekateri že spoprijateljili, kar veliko starejših pa jo odklanja in ostajajo nepismeni. Mnogo tečajev računalništva je že več let v RIC-u. Tako že tretjina članov uporablja računalnik in se na ta način uči, povezuje in sledi novostim. Veliko starejših pa ostaja doma, sami so in včasih potrebujejo pomoč. Zato zdaj pogosto tehnologija pomaga skrbeti za našo varnost.

Največ časa smo spoznavali, kako pametni telefoni starejšim omogočajo samostojno, zdravo, aktivno življenje. Mlajši pa so s temi napravami mirnejši, saj lahko spremljajo in od daleč pazijo na starejše. Če to tehnologijo sprejmemo kot pomoč, čeprav je to tudi nadzor, smo lahko mirnejši. Pametni telefon ima veliko aplikacij: klic na pomoč - rdeči gumb, opomnik, detektor padca, senzorje gibanja. Podporne tehnologije so tudi: zapestnica, obesek, palica, delilnik tablet, hojca, stol za tuš. Tako načrtujejo še nove izboljšave in ponujajo pomoč.

Želijo pa povratne informacije, da bodo pri sestavljanju upoštevali pripombe. Izdelek je lahko vrhunski, a neuporaben, če je uporabniku nerazumljiv. Veliko je še v razvoju, a mnoge že lahko uporabljamo, če se znebimo strahu in nezaupanja v te naprave. Pred nami so veliki izzivi, če se hočemo s temi napravami spoprijateljiti. Ta spoznanja moramo še dobro predelati in se odločiti.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše
Fotografije: Ivana Parovel, članica Univerze za starejše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media