Pesmi nam lepšajo življenje

»Bogastvo naše pesmi so,
ki jih ljudje pojo,
ob delu ali prazniku,
ali veselo kar tako.«

O tem smo se prepričali člani Univerze za starejše RIC Novo mesto, ko smo na četrtem Četrtkovem srečanju spoznali pesmi 85-letne Marije Tomažin iz Dolenjskih Toplic. To megleno jutro smo si s pesmijo polepšali dan. Predstavila nam jo je naša članica Nežka But. Obiskala jo je na njenem domu v Selih. Takoj sta se zbližali, saj sta obe nekaj časa živeli v Domžalah. Neži se je v Novo mesto vrnila zaradi domotožja. Našo gostjo pa je na Dolenjsko priklicala ljubezen. Tu se je hitro vklopila v družabno življenje in pogosto s svojim klenim narečjem - gorenjščino popestrila kulturne dogodke s svojimi pesmimi. Kar lepo spremstvo je pripeljala s sabo. S pesmimi so njeno predstavitev obogatile članice pevskega zbora Rožce. Kot pevke ohranjajo triglasno ljudsko petje že 14 let. Njihova pevovodja je Jožica Kotar, vabi v zborček mlajše pevke, saj bo najmlajša med njimi kmalu že tudi sedemdesetletnica. Srečujejo se vsak teden. 14 let prepevanja pomeni njej in njenim pevkam veselje in razvedrilo. Nas pa so presenetile z zelo starimi pesmimi, ki jih še nismo slišali. Pridružite se jim, saj nas glasba vedno razveseljuje, z njo je življenje lepše! Dobro se je postarati s petjem. Med pevkami se naša Mici dobro počuti, saj rada poje in nam je za začetek kar zapela zgornjo pesem Bogastvo.

Spoznali smo njeno knjigo Moje pesmi-moje življenje. V njej je 105 pesmi. Razvrščene so po abecedi. Uredili sta jo Andreja Mežan, ki je o svoji tašči napisala tudi pesmico in Slavica Strajnar. S svojimi slikami sta jo polepšala Vera Lukšič in Jože Kumer. V Društvu upokojencev Dolenjske Toplice so spoznali, da so pesmi potrebne bralcem, zato so jih izdali. Izid pa so omogočili knjigam prijazni podjetniki in Občina Dolenjske Toplice.

Iskriva in hudomušna Mici se v pesmih odziva na vse dogodke življenja. Zapisane pesmi imajo vedno tudi letnico nastanka. Začela je s priložnostnimi pesmimi ob pomembnih življenjskih dogodkih sodelavk. Sedaj pa odslikava naravo, politiko, topliške lepote, važne dogodke. Spi s svinčnikom, da si takoj zapiše navdih za novo pesem. Tako jih ulovi, da ne pobegnejo drugam in končajo v njenih zvezkih.

S šopkom vrtnic in pesmijo smo ji voščili za rojstni dan. Darila pa so dobili tudi vsi nastopajoči.

Pa naj še naprej ponavljajo, da je starost le žalost! Veliko lepega lahko doživimo, če se pridružimo skupini, ki nas združuje in razveseljuje. Tako dnevi dobijo vsebino in v naše misli pridejo tudi nove podobe, ki odženejo slabo voljo in samoto. Nihče ne bi smel ostati osamljen, ker je veliko priložnosti za druženje in srečanja. Sicer pa lahko svoje občutke in misli zapisujete, kujete rime in obujajte lepe spomine kar sami. Vse je v vas, le izzovite zaspano! Nikoli ni prepozno! Žalost in smrt prideta sama, zato ju ni treba čakati in klicati. Odganjajte jezo in slabo voljo in se zahvalite za vse lepe trenutke. Zbirajte jih pa sami!! Naj bo vsak dan vreden spomina in hvaležnosti!

Zapisala: Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto.
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše RIC Novo mesto.

 

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media