Po poti Speče lepotice

Kljub deževju in slabi napovedi vremena za dan pohoda 8. marca, nam je bila sreča naklonjena z dnevom brez dežja.

Tako se je 12 pohodnic, kot običajno, zbralo ob 9. uri in se odpeljalo proti Mirni. Tam nas je pričakal g. Igor Zaplotnik, ki nas je vodil po načrtovani poti. Pot  SPEČE LEPOTICE je dobila ime po mirnskem gradu, ki ga je pokojni prof. dr. Marko Marin poimenoval  SPEČA LEPOTICA, ki je rezultat njegovega nesebičnega dela, da ohrani kamnito znamenitost Mirnske doline. Gradil ga je 50 let na ruševinah pogorišča gradu v letu 1942.

Odločile smo se za krajšo 8 km dolgo pot, ki se prične pri gostilni »Pri Francki«, po cesti Podlog ob reki Mirni do vznožja gradu in po poti ob potoku Vejerju ob vznožju Gorenjske gore. Ob poti so še vidne ostaline odprtega  kopa rjavega premoga in brežina, kjer je potekala železniška proga, po kateri so še po vojni prevažali premog. Po manjšem vzponu prispeš do Gorenje vasi in razgledne točke Kremen (370 m). Po spustu do mlina Grdin prečkaš reko Mirno in skreneš levo ob gozdu v nekoliko strmejši hrib do Migolske gore (410 m). Po krajšem počitku smo se spustili proti Sajenicam. Pot prečka glavno cesto Mirna – Gabrovka naravnost navzdol do kapelice ob glavni cesti in  se po 300 m odcepi na makadamsko pot, ki vodi do gradu. Čeprav je grad trenutno zaradi zapuščinskega postopka zaprt, nam je sorodnik pokojnega lastnika gradu omogočil ogled notranjosti, ki daje veličasten pogled na novo ustvarjeno umetnino.

Z  gradu se pot spušča do kamnitega mostu, kje spet prečkamo reko Mirno in se po cesti vrnemo mimo šole na izhodiščno točko pohoda.

Organizacija pohoda: Branka Jedlovčnik, članica Univerze za starejše

© 2024

 | RIC Novo mesto | Kazalo strani | Pogoji uporabe | Domov

produkcija: T-media